2014. február 8., szombat

A test (El cuerpo) kritika



A test



Spanyolhonban mindig is értettek a minőségi thrillerek gyártásához. Gondoljunk csak az Árvaházra, az Amíg alszolra vagy az Időbűnökre. Erre a 2012-es filmre teljesen véletlenül akadtam rá, és azt kell mondjam, hogy örülnék még sok ilyen véletlen filmélménynek a jövőben!


Egy férfi rohan az erődben éjjel. Fut valami vagy valaki elől. Amint kiér a főútra, elüti egy autó. Kiderül, hogy a férfi egy hullaháznak a portása, az épületből pedig eltűnt az egyik test. Egy Álex nevű férfi dúsgazdag feleségének testéről van szó, a rendőrök pedig természetesen a férjet gyanúsítják. A gyanú pedig egyre erősebbé válik, amikor kiderül, hogy Álexnek viszonya volt egy fiatal lánnyal és együtt meg akartak szökni.


Mondanom sem kell az alapfelállás közel sem ennyire egyszerű, senki nem az, akinek látszik, mindenki titkol valamit, csak az a nagy kérdés, hogy mikor és hol találjuk meg a kirakós darabkáit. A cselekmény nagy része a hullaházban játszódik egyetlen éjszaka alatt. Ez már önmagában is zseniális helyszínválasztás, ráadásul Oriol Paulo rendező nem fél játszani az idegeinkkel. Nem csak a nyomozás részleteibe megyünk bele, hanem egy idegőrlő játéknak is részesei vagyunk, ami igen feszült, sőt ijesztő jelenetekhez vezet. Felesleges kertelni, bizony akad néhány olyan elem, amik okán szépen össze fogunk rezzenni! A rejtély szintén tele van misztikummal, okosan zavarják össze a nézőt és remekül tárják elénk a macska-egér játékot. Egy hibát azonban mégis elvét a film! 

Túlságosan is megcsavarja a szálakat, amivel nem lenne gond, csak túl nyilvánvaló eszközökkel próbálja elvenni a gyanút az igazi tettesről és rákenni másokra a dolgokat. Ezáltal a film maximum felénél már lazán kikövetkeztethető, hogy ki is mozgatja a szálakat, egyedül a motivációra derül később fény, de addigra már könnyen rájövünk a turpisságra. A testnek ezen kívül is vannak kisebb-nagyobb hibái, de van annyira különleges, hogy kinőjön a tucatkategóriából. A sok flashback repíti előre a cselekményt, a hullaházas jelenetek szinte egytől egyig feszültek és borzasztóan hangulatosak, csak bosszantó, ha becsúszik egy-egy szembetűnő hiba. A zárás aztán lerántja a leplet a nagy trükkről, ami, mint említtetem nem üt akkorát, mint kéne, ettől függetlenül korrekt kis csavar és egy teljes más irányba fordítja ezzel a filmet.


Egy szó, mint száz, a spanyolok félgőzzel is lepipálják az amerikai thrillerek nagy részét, holott A test messze van a tökéletestől. Mégis egy teljesen jó, szórakoztató, izgalmas, csavaros és meglepően feszült alkotás ez, amit nemcsak a műfaj fanatikusai fognak élvezni, hanem mindenki, aki egy kis izgalomra vágyik.

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 71%

2 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál: Ávaház, Időbűnök és ez....(jó, az Amíg alszol sem gyenge, csak kicsit nekem nyúlósabb időben, mint ezek). A fantomlakót már láttad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem volt hozzá szerencsém, de ezek szerint érdemes megnézni.

      Törlés