2014. február 27., csütörtök

A berni követ kritika



A berni követ



Igenis van igény a magyar filmre! Ezt tökéletesen bizonyítják a Coming Out vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát nézőszámai. A gond csak az, hogy a kommersz romantikus vígjátékok unalmasak, és hiába van néhány korrektebb alkotás, ettől még nem beszélhetünk a hazai filmgyártás reneszánszáról. A berni követ viszont végre más! Korrekt thriller és történelmi film úgy, hogy ne érezzük kínosnak, amit látunk!


Bános és Ábel két magyar fiatal, akik 1958. augusztus 16-án betörtek a berni magyar nagykövetségre. Az ott tartózkodókat túszul ejtették és egy bizonyos kódkönyvet kerestek, ami elvileg a tetőtéri páncélszekrényben található. Időközben megérkezik a rendőrség, a két fiú pedig Koroknai nagykövet megölésével fenyeget, ha nem kapják meg, amit akarnak. 


A sztori igaz történeten alapul, de pont annyira lehet kiszínesíteni, hogy tökéletesen működjön filmként. A cselekményben nincs is felesleges felvezetés, a rövid, 75 perces játékidő végig feszült és kifejezetten izgalmas. Az évszámot látva beugorhat, hogy itt jóval többről van szó, holmi rablásnál és túszdrámánál. Természetesen az 56-os forradalom szolgáltatja a hátteret, ami engem speciel aggodalommal töltött el. Kövezzetek meg, de egyszerűen nem sül el jól, ha mi belenyúlunk a témába. A Szabadság, szerelem erre a legjobb példa, ami egy mellveregető, íztelen és olykor nevetségesen heroikus valami volt.
A berni követ esetében sem ujjongtam, amikor elhangzott egy-egy „vesszen Kádár”, de itt legalább nem hatott teátrálisan, sőt, remekül illett az összképbe. Arról nem is beszélve, hogy a figyelem egy másodpercre sem kószált el az igazi konfliktusról, a túszejtésről. Teljesen átélhető, hogy ezek a srácok valami fontosat akarnak véghezvinni. Egy olyan hazáért harcolnak, ahol van miért harcolni, nem pedig egymás hátba döfése a cél a feljebbjutás érdekében. A másik oldalról sem feledkeznek meg az írók, Koroknai és Vermes rivalizálása például pont az említett gerinctelenséget mutatja be. Karaktereink közül Ábel és Koroknai viszik a prímet, ők a legfontosabbak és a legkidolgozottabbak. Remek például Ábel fenyegetése a nagykövet felé, de Koroknai kétszínűsége is megér egy misét. Igazi összetett, szemét alak. 


Az őket eljátszó színészek sem vallanak kudarcot. Szabó Kimmel Tamás kiváló, Kulka János szintén holott, ő szerintem színházi színészként jobban szokott teljesíteni. Filmen nekem sosem elég természetes, de itt kétségtelenül viszi a show-t!


A berni követ fontos film! Fontos, mert úgy megy bele a forradalom témájába, ahogy eddig a hazai filmgyártás soha. Teszi mindezt precízen felépítve, feszes cselekménnyel, izgalmak közepette. Fontos azért, mert úgy lavírozik a műfajok között, hogy azt öröm nézni! Nem kínos a szerelmi szál, nem unalmas a téma, a történet pedig annyira fiktív, amennyire kell. Végre a Nyomozón kívül is van jó thriller kis hazánkban, amit én speciel 56 kapcsán elkezdenék nézetni a diákokkal! Akkor látnának valami jó filmet is a témában!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 73%

1 megjegyzés:

  1. Múltkor felfigyeltem rá, amikor a tévében megláttam a Köbli Norbert nevet, csak sajnos pont nem értem rá megnézni. De ami késik, nem múlik.

    VálaszTörlés