2014. március 1., szombat

Kidnapped kritika



Kidnapped

(Secuestrados)


Emberrablós home-invasion filmekkel el vagyunk látva az elmúlt években. Gondoljunk csak a You’re nextre, a Bűn éjszakájára, a Collectorra, de még említhetnék számos filmet. Ezek nem voltak (annyira) rossz próbálkozások, de megint egy európai film kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, mitől is ennyire brutális ez a műfaj!


Történet lényegében nincs, egy család új házba költözik, és rögtön az első estén betörnek hozzájuk. Ennyi, slussz, nincs se csavar, se árnyalt karakterek, de nem is kell, mert a film hozza, amit a zsáner követel!

Mindössze negyed órának kell eltelnie, hogy beinduljon a cselekmény, addig a szokásos családi köröket rójuk, és amennyire lehet kialakul némi szimpátia a potenciális áldozatokkal. Aztán jönnek a fekete maszkos idegenek és minden mozdíthatót visznek. Ez persze nem ilyen könnyen megy, fel kell markolni a pénzt, bankkártyákat és így tovább. A műfaj sablonjait sem ússzuk meg, így van szökési kísérlet, menekülési opciók, különböző látásmódú rosszfiúk és így tovább. Okkal gondolhatja bárki, hogy a Kidnapped is egy a szokásos home-invasion filmek közül. Ez részben igaz is, de a film több szempontból is különleges. Egyfelől elképesztően pörgős tempót diktál, nem hagyva egy szusszanásnyi szünetet sem, másrészt a különleges osztott képernyős módszert is használja, ami ötletes és kifejezetten jól működik. Ijesztő jelenetekkel sajnos nem találkozunk, ellenben a sokkhatás remekül működik, főleg az utolsó harmadban. Szeretem a hirtelen lezáródó filmeket, de ez még engem is meglepett a beteg és naturalista epilógussal. 

Kevés a jó horror mostanság és a Kidnapped sem feltétlenül az (mármint horror), a műfaj kedvelői azonban nyugodtan veselkedjenek neki ennek az eldugott spanyol vadorzónak. A hatás garantált, a tempó remek, ebben a kegyetlen játékban pedig mindenki veszít, csak az a kérdés, hogy mit. A végén pedig a tapasztaltabb nézők is meredhetnek a sötétbe egy darabig.

Összegzés: 

Színészek: 10/7
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése