2014. január 15., szerda

A túlélő (Lone Survivor) kritika



A túlélő



Miért Peter Berg? Ez az ember egy dologhoz ért. Tud akciójelenetet rendezni! Ha dráma, karakterábrázolás vagy mélység kell, akkor kifúj a tudománya. Nem rossz rendező ő, de a korrektnél még nem készített jobb filmet. Erre A túlélő is ékes példa, pedig a lehetőség adott volt!


Történetünk megtörtént eseményen alapul, a Red Wings hadműveletet idézi, aminek lényege, hogy egy csapat amerikai katonának ki kell iktatnia egy tálib vezért. A gondok ott kezdődnek, amikor inkognitójuk oda lesz, és néhány falubeli észreveszi őket. A másik nagy hiba, hogy hőseink élve elengedik őket. Ők pedig hívják a nehéztüzérséget és megkezdődik a harc a túlélésért. 


Berg remekül indítja és remekül zárja a filmjét. A prológusban a tengerészgyalogosok kiképzését látjuk, amint embert próbáló feladatokkal kell szembenézniük. Az epilógusban pedig képeket az elesettekről. Ez a két dolog reális a filmben, igaz történet ide-vagy oda, a cselekmény többi részében viszont elég sok fikció van, ez messziről lerí róla. A felvezetés nem unalmas, megismerjük a főhősöket, viszonylag megkedveljük őket, aztán had szóljon! Első hiba ott a filmben, amikor karaktereink lebuknak és dilemmáznak, hogy mi legyen? Egyszerűen nem hiszem el, hogy ennyire ostobák, hogy elengedik a túszokat, amikor nyilvánvaló, hogy azok szólni fognak a táliboknak. Bármilyen más döntés jobb lett volna, de a híres amerikai erkölcs nem ezt súgta, hát a hős bajnokaink emiatt most már nem tudnak több okosságot csinálni. Nyers vagyok ez tény, de akár így zajlott a valóságban, akár nem, végtelenül ostoba döntést hoztak.
Aztán megkezdődik a hajsza, ami egy igen hosszú és intenzív akciójelenetbe torkollik, ami kifejezetten Berg terepe. Remekül mutatja be, hogy ezek a srácok nem nyámnyila mimózák, akik egy golyótól kifekszenek, hanem brutális gyilkológépek és azt teszik, amire kiképezték őket. Ölnek, mégpedig addig, amíg ver a szívük! Ez mind szép és jó, de Berg egyből kompenzál, már rögtön egy film eleji bakival. Tudatja mindenkivel, hogy csak egy túlélő lesz, így esélyünk sincs izgulni, mivel rögtön lelőtte a filmvégi poént. Persze hős katonáink egytől-egyik lassítva, napfénnyel takarózva, szívszaggató képek közepette távoznak, a hatás kedvéért. Ebből is látszik, hogy Berg nem elég tökös. Férfias, kemény, naturalista és ütős arcokat látunk, de a rendező úr csak tiszteleg, nem tényeket közöl. Erre a legjobb ellenpélda pedig nem egy férfi, hanem egy nő, Kathryn Bigelow, aki már a Zero Dark Thirty-nél megmutatta, milyen az, amikor valaki igazán tökös és nem csak a patriotizmus beszél belőle!  


Mark Wahlberg hozza a kötelezőt, Taylor Kitsch kemény, ahogy azt kell, de a többi nagy név is abszolút korrekt teljesítményt nyújt, így: Emile Hirsch, Ben Foster és Eric Bana.


A fent leírtak alapján úgy hangozhat, hogy A túlélő egy pocsék film lett, de erről szó nincs. Egyszerűen csak átlagos. Méghozzá azért, mert Berg nem tudta rendesen kibontani a szálakat és a drámája kimerül annyiban, hogy a hős amerikai katonák lassított felvételben elesnek. Ettől függetlenül a két órás játékidő szórakoztató, az akciók messze átlagon felüliek, és brutálisak, ahogy azt kell! Egyszóval egy újabb korrekt film Bergtől, amiben kicsit sok a propaganda. És akkor már inkább a Ryan közlegény megmentése, mint ez.

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 69%

1 megjegyzés:

  1. Ezzel a kritikával nagyon nem értek egyet! Hogy lehet ilyet írni hogy ostoba döntés volt?! Ezek katonák, nem elfajzott gyilkosok.... Tudták mi fog rájuk várni és vállaltál hogy meghalnak ezek az emberek miatt... És hogy lelőtte a film végi poént elég nyilvánvaló, ha az ember ismeri az igaz történetet.. Ezen nincs mit eltitkolni... És nem tudom miért értékelted ilyen alul a zenét, mert a legmegfelelőbb, legdrámaibb egy ilyen filmhez.

    VálaszTörlés