2013. június 11., kedd

The Place Beyond the Pines (Túl a fenyvesen) kritika



The Place Beyond the Pines



Derek Cianfrance a fájdalmasan őszinte, mégis gyönyörű Blue Valentine-al bizonyította rátermettségét a rendezői poszton. Most ismét együtt dolgozott Ryan Goslinggal, ami reméljünk még sok-sok hasonlóan magas színvonalú mozihoz vezet. Mert Cianfrance jelen pillanatban az amerikai függetlenfilmes tábor egyik legtehetségesebb tagja!


Luke motoros kaszkadőr (vagy valami ilyesmi), aki találkozik régi barátnőjével, majd megtudja, hogy van egy kisfia. A srácban felébrednek az apai ösztönök és el akarja tartani a gyereket és az anyát is, de a lány ezt nem szeretné. Luke hajthatatlan, ám minimálbérből nem tud segíteni, így elkezd bankokat rabolni. A gond akkor kezdődik, amikor a sors összehozza a fiatal és forrófejű rendőrrel, Avery-vel. 


Az a nagy helyzet, hogy a The Place Beyond the Pines iszonyúan becsapós alkotás! Becsapós, mert egyszerre három történetet mesél el, három különböző szempont alapján. Olyan történeteket, melyek összefüggnek, mégis mintha teljesen különböző filmeket néznénk! Cianfrance pedig végrehajtja azt az egészen elképesztő bravúrt, hogy a három történet külön és koherens egészként is tökéletesen működik! Az első szegmens Luke története, mely lényegében egy krimi/dráma, ez adja az alapkonfliktust, a bonyodalmakat. A második sztoriban Avery, a rendőr kálváriáját követjük nyomon, amint szembesül a korrupcióval és próbál tiszta maradni. A záró rész pedig egy családi dráma, ami hasonlóan Cianfrance előző munkájához, most is kíméletlenül őszinte és mindamellett, hogy remek korrajzot fest, összhangba kerül az előző két szegmenssel. A történetről többet nem akarok elárulni, ennyi bőven elég útravaló. Ugyanakkor senki ne számítson egetverő csavarokra, a cselekmény abszolút kiszámítható, nem kell hozzá agytrösztnek lenni, nem ebben rejlik a film igazi ereje. Mindezek ellenére azért vannak meglepetések, de senki nem a frappáns sztori miatt fog emlékezni Cianfrance ezen alkotására. Sokkal inkább ahogy a rendező prezentálja, és többféle nézőponton keresztül vezet be a miértekbe, hogyanokba! Ahogy a karaktereket megismerjük és mindenkiről kiderül, hogy ugyanolyan hús-vér emberek, mint mi, csak épp a döntéseik miatt tartanak ott, ahol! Élnek, lélegeznek, hibáznak, szeretnek, meghalnak. A zárás kissé súlytalan, de higgadt és úgy fejezi be a történetet, ahogy azt kell, noha kíváncsi lettem volna, mi jön ezek után!


Ryan Gosling kicsit a Drive-os karakterét hozza, de alakítása ennél jóval kiforrottabb. Ha kell, boci szemekkel mered előre, máskor torkaszakadtából üvölt. Király, mint mindig! Bradley Cooper karaktere komplikáltabb, de ő sem vall kudarcot, bár nem itt nyújtja élete alakítását (az a Napos oldal). Eva Mendes számomra mindig is csak egy szép lány marad, itt azonban végre mutat valamit a tehetségéből is!


Cianfrance a legújabb alkotásával sem váltott műfajt, a The Place Beyond the Pines dráma, méghozzá igen összetett és jól kitalált elemekből felépítve, a kiváló krimi szál már csak külön piedesztálra emeli. Sajnos ez a film sem tökéletes, akadnak apróbb hibái, és abban is biztos vagyok, hogy nem mindenkinek jön majd be a három az egyben stílus. Mégis fantasztikus utazás volt, hisz lehet izgulni, hüledezni, lehangolódni, fellélegezni, mindezt egy helyen, a fenyőkön túl!


Összegzés:

Színészek: 10/8,5
Zene: 10/8
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 84%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése