2013. május 18., szombat

Star Trek - Sötétségben kritika



Star Trek – Sötétségben



Soha nem voltam egy Star Trek fan, a sorozatokból anno elcsíptem egy-egy epizódot, de az egész univerzum nem nagyon mozgatott. 2009-ben azonban jött J. J. Abrams és egy bomba jó és iszonyú szórakoztató formában élesztette újra a szériát. Most megérkezett a folytatás, lássuk milyen lett!


A történetről csak nagy vonalakban. Kirk hoz pár rossz döntést, ezért lefokozzák. A csillagflottát azonban egy terrorista fenyegeti, aki nem ismer kegyelmet. Kirk és az Enterprise legénysége akcióba lendül, hogy felkutassák a gonosztevőt, ám a helyzet korántsem ilyen egyszerű.


Beszéljünk arról, ami megmaradt az első rész óta. Természetesen sok-sok lens flare, ahogy azt Abramstól megszokhattuk és a karakterek sem változtak sokat. Kirk továbbra is lázad és tesz a szabályokra, Spock okoskodik, Bones aggódik és így tovább. Ezzel nincs baj, ezt szerettük bennük eddig is. Ami mindenképp hatalmas előrelépés, az a gonosz személye. Khan uralja a jeleneteit, kimért, rideg és félelmetes, olyan, akiről tényleg elhiszed, hogy puszta kézzel szétzúzza a koponyádat. A történet szintén korrekt, megalapozott és összetett, úgy vonja be a nézőt az eseményekbe, ahogy az elvárható. A cselekmény változatos és valami egészen páratlanul szórakoztató. Dramaturgiailag több mint hatásos, a poénok működnek és az akciók is pörögnek. Komolyan mondom egy perc üresjárat nincs a filmben, sőt rengetegszer azon kaptam magam, hogy tudom mi fog történni, mégis iszonyúan izgulok! Abrams ehhez pedig pokolian ért, emelem kalapom előtte! Néhány apróbb hiba és felgyülemlett kérdés azért szúrta a szemem, de ezt elhomályosítja a szinte tökéletes moziélmény.
Technikailag sem értheti panasz a filmet, a látvány pazar s bár a 3D-t kihasználhatták volna tisztességesebben is, amikor megvillan a térhatás ereje az piszok nagyot dob az alapból is remek összképen!


A színészekkel elégedettek lehetünk, Chris Pine és Zachary Quinto remek páros, Benedict Cumberbacht azonban a fennkölt mégis hidegvérű alakításával egyértelműen viszi a prímet. 


A Star Trek – Sötétségben lepipálta a remek első részt és már most borítékolható, hogy az év egyik legjobb és legszórakoztatóbb moziélményét garantálta. A laikusok ne féljenek, Abrams olyan filmet készített, ami minden igényt kielégít. Egyszerre látványos, eseménydús, izgalmas és tartalmas. Nos, kedves olvasóim, nincs más hátra: irány az űr!


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 83%

2 megjegyzés:

  1. Nálam olyan erős 6/10 körül van. Nem volt rossz, de semmi extra. Tipikus nyári popcorn.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, van benne valami, de annyira szórakoztatott és annyira király volt, hogy mégsem hívnám tipikus filmnek. A Bosszúállók óta nem élveztem ennyire filmet.

      Törlés