2013. április 14., vasárnap

Top 10: Egyhelyszínes filmek



Top 10: Egyhelyszínes filmek



Szerintem különösebben nem kell ecsetelnem miről is szól az új lista. Bírom az egyhelyszínes filmeket, de lássuk melyik 10 adja vissza legjobban azt a bizonyos „szobahangulatot”.




10: REC (2007)
A méltán népszerű spanyol horror egy panelházban játszódik, ami tökéletes helyszínnek bizonyul. Nincs meg az a klausztrofób hangulat, de bőven elég, hogy egy fertőzöttekkel hemzsegő házban menekülünk a csapatnyi túlélővel. A padlásos jelenet pedig mind a mai napig borzasztóan erős.




9: A fülke (Phone Booth) 2002
Szerintem Joel Schumacher egyik legjobbja. A helyszín New York egyik telefonfülkéje. Persze a cselekmény nem egy fülkére redukálódik, de a központ itt van. Iszonyú feszült alkotás, remekül kitalált karakterfejlődéssel és egy zseniális gonosszal. Ütős kis thriller!





8: A kötél (Rope) 1948
Hitchcock kísérleti filmje egy bizarr történet egy heccből elkövetett gyilkosságról. Egy lakásban vagyunk végig a két elkövetővel, akik egy faládába zárva tartják a holtestet. A pláne az egészben, hogy a gyilkosság után party-t szerveznek. A jó Alfred már több mint 60 évvel ezelőtt is szépen borzolta a kedélyeket!




7: Visszajátszás (Tape) 2001
Egy apró motelszobában járunk, ahova 3 egykori gimis barát beszélt meg egymással találkozót. Richard Linklater imád dumálós filmeket készíteni, a Visszajátszásban is végig a szövegelésen van a hangsúly. Remekül ábrázolt karakterek, fantasztikus, ahogy mindenkiből egy idő után kibújik az igazi énje és felszínre törnek az érzelmek.




6: Kocka (Cube) 1997
Vincenzo Natali paranoiathrillere nem hiába vált kultfilmmé a műfaj berkeiben. A hatalmas, csapdákkal teletűzdelt kockában rekedt, egymás számára idegen emberek elkeseredett küzdelme a túlélésért, roppant nyomasztó és feszült történet, ami nem szolgál válasszal minden kérdésre, de ez a titokzatosság remekül áll a filmnek.




5: Shop-stop (1994)
Egy rozzant élelmiszerboltban járunk, de remélem senkinek sem kell bemutatnom minden idők egyik legjobb vígjátékát. Hibbant karakterek, elképesztő szövegek és másfél óra tömény röhögés. Nem kell ide semmi, Kevin Smith bőven elég!






4: Hátsó ablak (Rear Window) 1954
Hitchcock egyik legkiforrottabb műve a tolókocsiba kényszerült fotósról, aki meglesi a szomszédjait. Persze hogy szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, innentől pedig a szokásos Hitchcock-i feszültség uralja a képernyőt. Igazi suspense klasszikus.





3: Die Hard – Drágán add az életed (1988)
Természetesen nem maradhat ki John McClaine első kalandja sem, ami megreformálta az akcióműfajt. Mindmáig egy élmény nézni, ahogy Bruce Willis megtisztítja a Nakatomi toronyházat a Hans Gruber vezette terroristáktól. Alapmű!





2: Tizenkét dühös ember (12 angry men) 1957
Sidney Lumet szuperklasszikusa minden idők egyik legjobb filmje, ez vitán felüli. Az egyhelyszínes filmek szinonimája, tökéletesen bemutatja miként lehet izgalmas, feszült és végtelenül emberi művet készíteni egyetlen szobát használva helyszínként. 12 ember, 12 karakter és egy tökéletes film.





1: Élve eltemetve (Buried) 2010
Jogos a kérdés, hogy nyerhet ez a film, ha a 12 dühös ember tökéletes? Nos, hiába jobb film a második helyezett, a Buried jobban megragadja az egyhelyszínes mozik lényegét. A tény, hogy a film egy koporsóban játszódik már önmagában is elképesztő, az pedig csak még nagyobb piedesztálra emeli, hogy egyáltalán nem unalmas, sőt iszonyú nyomasztó, izgalmas, fullasztó atmoszférával bír és képes sokkolni. Kétség sem fér hozzá, ezen a téren nincs nála jobb versenyző!

8 megjegyzés:

  1. nagyon klassz lista, bár én a Solaris-t még felvettem volna a listára... oké tudom, hogy a Földön indul, de aztán a film nagy része már az űrállomáson játszódik, na, csak bele kellett kössek valamibe :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok filmen gondolkodtam, mert elég szűk a határ ezek közt. Ott a Hold, a 127 óra vagy az említett Solaris stb. Persze ennyi erővel a Die Hardnak se kellett volna bekerülnie, de az nálam inkább egyhelyszínes, mint pl a Solaris. De ez már emberfüggő.

      Törlés
  2. nálam is ez a nyertes. sokkot kaptam a végén.

    VálaszTörlés
  3. még mindég nem jöttél rá az enyémre.. :b

    VálaszTörlés
  4. Jó kis lista, de nálam a Sunset Limited is helyet kapna benne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam az kimaradt (mármint nem láttam a filmet). Ezek szerint jó :D

      Törlés
  5. Szeretem én is az ilyen filmeket, a The Man from Earth megvolt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annak Az őslakó a magyar címe? Mert ha igen, akkor igen sokan ajánlották, de még nem lestem meg.

      Törlés