2013. március 29., péntek

Top 10: Legjobb drogos filmek

Top 10: drogos filmek




Legújabb toplistámban a drog, nemcsak, mint kábítószer jelenik meg, hanem, mint függést okozó káros szenvedély. Persze a tudatmódosítók vannak többségben, de akadnak kivételek.










10: A gyógyszertári cowboy (Drugstore Cowboy) 1989

Gus Van Sant filmje lassú, de borzasztó hatásos. Néhány drogos fiatal gyógyszertárakat rabol ki a napi betevő reményében. Változatos karakterek, zakkant főhős, változások, tragédiák. Van itt minden, ami kell, a zseniális befejezésért pedig külön pacsi jár!









9: Kamera által homályosan (A Scanner Darkly) 2006

Philip K. Dick és Richard Linklater koprodukciója a közeljövőről, ahol a világ egy újfajta drogtól szenved. A lényeg a beépült nyomozón van, aki alól fokozatosan csúszik ki a talaj és azon kapja magát, hogy maga is függő. Remek animált képi világ, komplex sztori, kiváló csavarok. Az már külön pikáns, hogy a színészek közül jónéhánynak volt drogproblémája.








8: Traffic (2000)

Nem klasszikus értelemben vett drogos film, ellenben a központi téma egy percre sem mozdul el a tudatmódosítókról. Sok-sok cselekményszál, amiket összefűz a narkó utáni hajsza, mindezt megspékelve egy kiváló színészgárdával, drámával, akcióval és Steven Soderbergh stílusával.











7: A por (Spun) 2002

Szerintem nem kell ecsetelnem miről is szól a film. A por elképesztő aprólékossággal tárja elénk a „spuri” okozta mámort/mellékhatásokat. Végtelenül romlott és igénytelen karakterek, iszonyú pörgő vágás, igazi trip élmény. Nem könnyű végigülni, de garantáltan eléri célját. A zárószimbólum pedig egyenesen tökéletes!









6: A szégyentelen (Shame) 2011

Ezúttal a drog nem más, mint a szex. Brandon reménytelen szexfüggő, célok nélkül, ám a hazatérő húg felborítja az addigi nyugodt életét. Lehangoló alkotás a Shame, amely lassúsága ellenére belefészkeli magát az ember tudatába és nagyon sokáig ott is marad. Az ismételten tökéletes epilógus pedig ezen csak tovább erősít. No meg persze kell egy szintén tökéletes Michael Fassbender is!









5: Las Vegas végállomás (Leaving Las Vegas) 1995

Bárki bármit mond, az alkohol is drog, méghozzá kőkemény! Ez a film ezt tökéletesen szemlélteti. Minden idők egyik legdepresszívebb alkotása, egy halálba vágyó alkoholista és egy prostituált szerelméről. Gyönyörűen romlott mű egy olyan korból, amikor Nicolas Cage még tudott valamit!











4: Enter the Void (2009)

Vitán felül a lista legelvontabb és legkülönlegesebb élményét nyújtó tagja. Az Enter the Void maga egy trip, annak minden velejárójával. Kiváló nézőpont, érdekes sztori és Gaspar Noé rendező sajátos világa. Nehéz, de mágikus és felejthetetlen utazás ez a túlvilágról.










3: Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream) 2000

Nyugodtan hívhatjuk kultfilmnek, mert egy generációnak azzá vált. Tipikusan a drogok legrosszabb oldalát mutatja be, néhol igen hatásvadász és sokkolni akaró módon, de ez a hatásvadászat működik! Aronofsky mozijának bivalyerős hangulata van, amit a mesteri zene emel piedesztálra. Akár egy drogellenes kampányfilm is lehetne, kiválóan prezentálja a függés igazi arcát.









2: Trainspotting (1996)

Ha az előző alkotást kultfilmnek neveztem, akkor a Trainspotting ugyanaz, csak pepitába. Nem olyan pesszimista, mint a harmadik helyezett, hisz itt van kiút a mocsokból, mégis hatásosabb, humorosabb és magával ragadóbb. Természetesen nem ússzuk meg árnyoldal nélkül, bőven van itt is dráma, de Danny Boyle műve jóval több, egyszerű drogos filmnél!









1: Félelem és Reszketés Las Vegasban (Fear and Loathing in Las Vegas) 1998

A féktelen drogozást egy hatalmas bulinak állítja be, de ez ne tévesszen meg senkit. A szórakoztató és poénos alap alatt ott van a magány és a kilátástalanság, amiből ennek a két főszereplő jómadárnak nincs menekvés. A film mégis mindezt könnyen kezeli és egy erkölcstelen és fejetlen party-ra invitálja a nézőt a több, mint zseniális Johnny Depp és Benicio Del Toro társaságában. „Aki vadállatot csinál magából, megszabadul az emberi lét fájdalmától.” No, igen.

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok a készítőnek a listáért !

    Nagyon tetszik az összeállítás.

    VálaszTörlés