2013. március 29., péntek

The Collection




A 2009-es The Collector egy kellemes kirándulást biztosított a horror világába. Nagyon lehetett rajta érezni a kései Fűrész filmek hatását, mégis feszült volt és izgalmas mészárszéket kínált a rajongóknak. Nem újította meg a műfajt, nem szolgált semmi átlagtól elütővel, egyszerűen csak működött, aminek egy ehhez hasonló filmben működnie kell! Most itt a folytatás, lássuk mit nyújt?



Az első rész végén egyetlen túlélő maradt Arkin személyében, aki a második epizódban is főszerepet kap. A sztori szerint egy gazdag férfi lánya a gyűjtő legújabb áldozata, aki egy egész osztagot fogad fel annak érdekében, hogy kiiktassák a gonosztevőt. Arkin akkor lép a képbe, amikor a csapat vezetője megkéri (kényszeríti), hogy segítsen nekik felkutatni a lányt.
buli volt


Marcus Dunstan rendező írta az utolsó négy Fűrész filmet, ez pedig szintén kiütközik a The Collectionon. Kis túlzással olyan, mintha azon sorozat egy darabját néznénk kisebb-nagyobb változtatásokkal. Meg kell mondjam, hogy kissé felemás a véleményem a filmről, ugyanis egyszerre elégíti ki a horrorrajongók vágyait, ugyanakkor elképesztő ökörségeket vonultat fel. No, haladjunk szépen sorjában. A The Collection legnagyobb erénye a pörgés. Szűk tíz percnek kell eltelnie ahhoz, hogy belecsapjunk a lecsóba és egy röhejes, ám annál vérgőzösebb jelenetben megbizonyosodjunk róla, hogy lesz itt nemulass! A tempó pedig egészen a zárásig nem hagy alább, bár megjegyzem a film rövid (a tiszta játékidő kb 75 perc). A cselekmény feszült és izgalmas, de egy idő után kicsit untam a monotonitást. Ami a horror zsánert szolgálja, az természetesen a helyén van. Bár ijedezni nem fogunk a vérmennyiség kárpótol, sőt olykor igen groteszk dolgokkal is találkozunk. Ez eddig mind szép és jó, de!

A The Collector sem volt tökéletes, de jóval összeszedettebb és hatásosabb, mint a folytatás. A második rész igazi agyeldobás, ami sokszor működik, de engem néhol már kifejezetten zavart. Lényegében semminek nincs értelme, amit a képernyőn látunk, semmi nincs megmagyarázva, ami piszok frusztráló. A karakterek ritka debilek és teljes mértékben funkciótlanok. Arkin az egyedüli aki ér valamit, de ami művel és amit vele művelnek, már-már nevetségessé teszik a filmet. Mintha a Collection egyszerre lenne vérkomoly horror és önmaga paródiája is. Nem lövöm le a poénokat, de a végére már tényleg helyenként kínomban röhögtem annyi baromság történt egyszerre. A zárás erre pláne rátesz egy lapáttal, de ez valahogy mégis tetszett. Megágyaz egy esetleges folytatásnak, meglátjuk lesz-e belőle valami.
heat


Mondhatnám azt, hogy a The Collection egy kihagyott ziccer, de még ahhoz is túl sok benne a hiba. Közel sem nézhetetlen, hisz kiváló tempót diktál, képes feszültséget generálni és izgalmas lenni, de annyira buta és összeszedetlen, hogy nem tudom szeretni. Aki szerette az első részt természetesen ne fogja vissza magát, nézze meg bátran, hátha neki jobban fog tetszeni! Az én agyamnak ez most sok (vagy pont túl kevés) volt…


Összegzés:


Színészek: 10/4

Zene: 10/6

Kategórián belül: 10/4


Végítélet: 45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése