2015. július 19., vasárnap

A nyugat útján (Slow West) kritika



A nyugat útján


Annak ellenére, hogy western halott, azért évente jön ki pár teljesen korrekt darab. Tavaly többek közt Dániából érkezett a király Salvation és a Slow West is hasonló stílust követ.

Jay Skóciából utazik Amerikába, hogy megkeresse elszökött szerelmét. A nyugat azonban számtalan veszélyt rejt, így mellészegődik a sokat látott Silas és segít neki, némi tiszteletdíjért persze. A dolgot nehezíti, hogy a szökött lány és az apja fején vérdíj van, így megjelennek a fejvadászok. 


Ha kijön egy-egy western, az eleve különlegességnek számít a filmvilágban, viszont ha az alkotás még a zsáneren belül is egyedinek számít, az olyan ritka, mint a lakkozott radír. A Slow west viszont abszolút autentikus mű, még ha első látásra nem is tűnik annak. A cselekmény első fele könnyen unalmassá válhat, hisz repetitív és kissé monoton. Jay és Silas vándorolnak, találkoznak emberekkel, akik vagy meghalnak, vagy nem. Van itt feszültség és akció is, de semmi olyasmi, amit ne láttunk volna már. A vadnyugat egy hangulatos, de szar hely, ahol semmi értéke nincs az életnek és bárki kinyírhat bárkit. Az alapfelütés adott, a dolgokon viszont Jay életszemlélete változtat. Ő igyekszik megragadni az élet szépségét, a természet csodáját és olyan világszemlélete van, ami másokra is jó hatással van. Az, hogy mi is az ő valójában szimbolikus szerepe, csak a film végén nyer értelmet, de John Maclean kitűnő érzékkel rakja össze a képet és helyezi új megvilágításba a cselekményt. A lírai, filozofikus tartalom mellé azonban társul egy tőle teljesen elütő, nyers hangulat, ami a western mivoltból fakad. Kvázi nincs szórakozás, akárkit agyonlőnek szemrebbenés nélkül, aztán tudomást sem vesznek róla. Ez megint csak az utolsó harmadban teljesedik ki, Maclean ezt a kettősséget is piszok jól használta fel.


Színészi fronton mindenki remekel. Kodi Smith-McPhee szépen cseperedik, Michael Fassbender a kisujjából hozza a karaktert, Ben Mendelsohn szuper, mint mindig, de Rory McCannt is jó volt látni. 

A nyugat útján nem egy kommersz film, sokaknak az első fele unalmas lesz, de én akkor is melegen ajánlom, mert a hibái ellenére is egy nagyon komplex kis alkotás. Mély, érzelmes karakterdráma, vérgőzös akciók, groteszk humor, remek színészek és egy első látásra sablonos sztori, ami sokkal egyedibb, mint elsőre hinnénk. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy majd egy alulértékelt filmekről szóló listában vissza fog köszönni ez a gyöngyszem.

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 75%     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése