2015. június 12., péntek

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan kritika



VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan


Olyan, hogy hazai indie film, nem nagyon van. Persze próbálunk néha hipszterkedni, de nem különösebben jön össze. Reisz Gábor első filmje viszont ebben a műfajban jeleskedik és egy kvázi haveri körrel leforgatott agymenést tár elénk, ami mégis tökéletesen működik.

Áron 29 éves, a barátaival szokott lógni, nincs munkája és a barátnője elhagyta. Ezt ő képtelen feldolgozni, ezért egy átmulatott estén vesz egy repülőjegyet Lisszabonba. Kezdetben határozatlan, de úgy dönt jót fog tenni neki az utazás.


Az első néhány percben kicsit nehéz volt ráhangolódni a VAN-ra, de aztán nagyon berántott Reisz stílusa. Merthogy van stílusa, nem pedig csak lopkod össze-vissza, hanem igenis egy önkifejező és őszinte vallomást tol az arcunkba. Zseniálisan játszik a valóság és a fikció közti a különbségekkel, a szürreális betétekkel, ezáltal nem álszent művészieskedést látunk, hanem indokolt kreatív ötleteket.
Áron karaktere sem egyszerű, igen ellentmondásos srác, akit egyszerre lehet szeretni és megvetni. Jó példa erre az a jelenet, amikor a tök ismeretlen lány meztelenül várja az ágyban hősünket, ő azonban zavartan ledarál egy hihetetlen poénos monológot, majd faképnél hagyja a csajt. Emiatt okkal gondolhatjuk, hogy Áron töketlen és hülye, amiért nem használta ki a helyzetet. Mára pedig ez vált elfogadottá. Nincsenek elvek, csak alapszükségletek, amiket ki kell elégíteni, Reisz pedig ennek a társadalomnak mutat egy szép fityiszt. Kiemelhetném még a főzelékfalós részt is, amikor a srácok mindent és mindenkit anyáznak, amolyan tipikus magyar elánnal és hozzáállással, Áron pedig inkább egy napocskát rajzol a tányérjába. Az ilyen és ehhez hasonló jelenetekben minden benne van, elképesztően igaziak, aktuálisak, mégsem rágnak a szánkba semmit.


A színészek teljesen korrektek, Áron az elején egy kicsit zavart, de aztán voltak meglepően jó húzásai és jól hozza a karakterét (bár gyanítom az életben is hasonló típusú személyiség).


A VAN egy szuper dramedy, amin nem fogunk hatalmasakat kacagni, de pont olyan finom humorral operál, ahogy azt a cselekmény megköveteli. Benne van az igazi magyar valóság, mégsem politizál, csak aktuális problémákról beszél. Ennyire ötletes, stílusos és jó értelemben furcsa hazai film már rég készült, amit ráadásul bármikor újra is lehet nézni. Határozottan ébredezik a magyar film!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/8,5
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése