2015. június 21., vasárnap

Poltergeist - Kopogó szellem kritika



Poltergeist - Kopogó szellem


Újabb felesleges remake, ráadásul kövezzetek meg, de én az eredetiért sem rajongok túlzottan. Jól kitalált, feszült horrorocska, amiben tartalom is van, de nálam abszolút nem állta ki az idő próbáját. No, de nézzük az új verziót, hátha!


A történet ugyanaz, egy család (Bowenék) új házba költöznek, ahol az első pillanattól kezdve furcsaságok történnek. Mozognak a tárgyak, a kislány hangokat hall és így tovább. Egy nap a kislányt elragadja valami, úgyhogy ki kéne deríteni mivel is állunk szemben.


Túl sok változtatás nem történt az eredetihez képest, ugyanúgy megvan a felvezetés, aztán érkezik a kísértés. A karakterek kicsit másmilyenek, gondolok itt főleg a gyerekekre. A nagylány egy idegesítő, hisztis tini, a kisfiú egy koraérett még idegesítőbb és még hisztisebb serdülő, a kislány meg elvan a plüsseivel meg a szellemekkel. A srácot két perc után fel tudtam volna rúgni a debil visongatásával, az okoskodásaival és a fontoskodásával. Persze, hogy kvázi főszereplővé lép elő, mert a szülők nem elég jók. Ugyanúgy jönnek a szelleműzők, csak most a visító aprócska nő helyett egy marcona veterán férfit kapunk, aki elvileg elintéz mindent. Horrorról beszélünk, lássuk, hogy állunk ezen a téren. A nagy helyzet az, hogy sehogy. Apróbb periódusok vannak, amikor a film elkapja a fonalat, de hiányzik belőle a hangulat, a feszültség, ijesztőnek pedig egyáltalán nem ijesztő. Hiába van pár jump scare, egyik sem éri el a hatást, a legjobban a betolakodó mókuson lehet parázni. 33 év alatt sokat fejlődött a technika, amit a Poltergeist ki is használ, úgyhogy az okostelefonok meg a plazmatévék mellett behozták a drónokat is. Először húztam a számat, de a film legjobb jelenete ehhez az újításhoz köthető. Amikor a kis szerkezet átrepül a másik dimenzióba, az teljesen rendben van, minden téren. Kár, hogy másfél óra alatt ez az egyetlen rész, amikor úgy érezzük, hogy na, ez most tényleg tök jó és érdekel, ami a vásznon zajlik.


A Poltergeist egy totál felesleges remake lett, ami még az általam nem túlzottan kedvelt eredetit sem tudta megközelíteni. Pár jó ötlet akad, de egy sablonos és egyáltalán nem különleges horrort kapunk, amiben még egy rakás idegesítő karakter is szerepel. Se horrornak, se remake-nek nem vált be, úgyhogy hanyagoljuk a témát legalább újabb 33 évre, ha kérhetem.

Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 46% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése