2015. június 24., szerda

A törvény nevében - True Detective 2. évad 1. rész



True Detective 2. évad


A rögtön kultikussá vált első évad után borzasztóan magas lécet kellett megugrania a másodiknak. Az újonnan behozott sztárok miatt is ment a fanyalgás, most viszont beleleshetünk a kész produktumba is. Lásunk az új sztorit!

Eltűnik egy neves képviselő az amerikai kisvárosból és mind az alvilági figurák, mind a törvény emberei őt keresik. Az alapfelütés mindössze ennyi, a cselekmény viszont rögtön négyfelé ágazik el. 

A főhős a lecsúszott nyomozó Ray, aki alkoholproblémákkal küzd, elvált és próbál minél több időt tölteni a fiával. A munkáját jól végzi, noha nem megy a szomszédba egy kis kenőpénzért. A nagymenő gengszter, Frank legalizálni szeretné ügyleteit, ehhez azonban szüksége van az eltűnt képviselőre és pont kapóra jön, hogy Ray tartozik neki egy szívességgel. A harmadik főszereplő Ani, rendőr, akinek szintén nincs épp arany élete. Utálja a családját, nem leli örömét semmiben és mindig másokat okol a saját hibáiért. Végül pedig itt van a motoros járőr Paul, aki a seregben szolgált, öngyilkos hajlamai vannak, most pedig egy korrupciós ügyben kell tisztáznia magát. 

A négy karakter szála összefut az epizód végén és megalapozza a közeljövőbeli történéseket. Mind a négyen elég elcseszett alakok, kicsit talán egyhangúak is a komorságukkal, de roppant komplexek, összetettek és van bennük potenciál.
Színészi fronton természetesen Colin Farrell aláz mindenkit, mondjuk az övé is a legjobb szerep. Vince Vaughn kezd Adam Sandleresedni, most viszont megmutathatja, hogy jó színész (ennek a csíráját már most láthattuk). Rachel McAdams és Taylor Kitsch nagyon szenvednek, ezen kívül sok dolgot nem csináltak, de majd talán a jövőben.

Nem mentünk bele mélyrehatóan a cselekménybe, ez amolyan felvezetés volt, annak viszont remek. Tudjuk, hogy valami sötét üzlet folyik a háttérben, a befejezés pedig pont úgy zárta le az eddigieket, hogy a következő részben már belecsaphassunk a lecsóba. Kicsit tömény volt ez így egyszerre, de megismertük az új arcokat, felmértük a terepet. Az összehasonlítás az első évaddal elkerülhetetlen, egy rész után viszont nincs mit összehasonlítani. Nyilván a folytatás egyelőre csak keresi magát, de én nyugodt szívvel mondom, hogy nem kell itt fanyalogni. Jó kis évad lesz ez, csak egy kicsit vonatkoztassunk el a korábbiaktól. Az alkotóknak is ez lenne a célja. Várom a folytatást! 10/7,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése