2015. május 5., kedd

Top five kritika



Top Five


Ilyet se mindennap látni. Chris Rock általában Adam Sandler filmekben szokott asszisztálni, most viszont írt és rendezett egy filmet, amiben kvázi elkészítette a saját Birdmanjét vagy inkább 8 és féljét. 


Andre stand uposként kezdte, aztán mozisztárrá vált, most azonban egy komolyabb filmet csinált, amire viszont nem vevők az emberek. Ráadásul készül összeházasodni a valóságshow-sztár menyasszonyával és interjút kell adnia a New York Times csinos riporterének is. 


Rock lényegében önmagát játssza és hozza a szokásos rasszista fekete kultúra szarságát, ami egy idő után eléggé irritáló. Persze ha én mondom ezt akkor már én is az vagyok, holott erről szó nincs, de semmi baj nem lenne vele, ha nem nyomná kétpercenként a niggerezést meg a többi sztereotípiát. Ez szerencsére le is eshetett neki, ugyanis elég hamar stílust váltunk és átmegyünk egy dumálós filmbe. Tényleges cselekmény nem nagyon történik, csak látjuk ahogy a riporter és Andre egyre jobban megismerik egymást és igen, egyre közelebb kerülnek a másikhoz. Közhelyesen hangzik, de remekül működik, nálam speciel elérte a hatást. Tetszett, hogy a sztársággal járó viszontagságok is reálisak, ugyanakkor mégis megvan az egész felütés emberi oldala. A Top five egy romantikus vígjáték, amiben egyik vonal sem kerül előtérbe, de mindkettő végig jelen van. A poénok főleg a beszólásokból jönnek, ez Rock terepe, már csak a stand upos múltja miatt is. Közel sem minden szöveg vicces és a szinkron is nagyban ront az élményen, de mosolyogni sokszor fogunk és a filmet végig körbelengi a humor. A Top five másik erőssége a cameok. Rengeteg sztárt látunk aprócska szerepekben, és egytől egyig feldobják a cselekményt. A pláne az egészben, hogy a 90%-uk önmagát alakítja, ezzel még autentikusabbá téve az egészet.   

Milliószor hangoztattam már, hogy egy filmnél nagyon fontos a hatásos befejezés. Jelen esetben az epilógus tökéletes. Kicsit naiv, de szép, hatásos és úgy hagyja nyitva a sztorit, hogy mégis lezárja. Így kell tökéletesen befejezni egy ilyen alkotást!

Voltak gyengébb periódusai, nem mindig éri el a kívánt hatást, de úgy gondolom Chris Rock ezúttal kitett magáért. Őszinte, öniróniával teli mozit rendezett, amibe belevitte az érzelmeit és ez meg is látszik benne. E köré épített egy aranyos romantikus sztorit, amin még mosolyogni is lehet. Reméljük nem csak egy egyszeri állomás volt, mert nekem kifejezetten tetszett ez az új Rock!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 71%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése