2015. április 5., vasárnap

Halálos iramban 7 kritika



Halálos iramban 7


A „Halálos” franchise-on kívül szinte egy sorozat sem mondhatja el magáról, hogy a kezdeti kisebb költségvetésű, szolid kivitelezés után globális méretű blockbuster mozivá nő, ami évről évre dollár-százmilliókat termel. A minőség már egy másik kérdés ugyanis a sorozat hetedik része (is) csak akkor élvezhető, ha a néző a mozitermen kívül hagyja az agyát. 


A történet nagyjából ott folytatódik ahol a hatodik rész abbamaradt. Dom és csapata elintézték a gonoszt, ám annak bátyja, még nagyobb fenyegetést jelent, hisz bosszúszomjas és minden követ megmozgat, hogy célját elérje. Hőseinknek menekülniük kell, ám a bosszú bosszút szül, így a leszámolás elkerülhetetlen.


A cselekmény első fele meglepően jól működik. Tetszett az igényesség, az odafigyelés, a tisztelgés a korábbi epizódok előtt. Kapunk gyorsulási versenyt, számos régi karaktert, utalásokat a korábbi eseményekre. Aztán érkezik a küldetés, vele együtt pedig a film gerincét adó szélsebesen száguldó akciók. Aki ismeri a sorozatot nagyjából tudja mire számíthat. Egyszóval ne lepődjünk meg azon, ha egy sportkocsival átugratnak egyik felhőkarcolóból egy másikba, majd egy harmadikba. A járműveken kívül a főhősök is elég sokat bírnak, pedig milliónyi megpróbáltatás éri őket. Leugratnak szakadékba, vascsővel püfölik őket, felrobbannak, de még egy parkolóház is rájuk dől, de az esetek 99%-ban megússzák mindennemű horzsolás nélkül. Ezzel nem is lenne nagy probléma, ha a film a helyén tudná kezelni a saját határait. Ezzel szemben mégis halálosan komolyan veteti magát, ami leginkább azt eredményezi, hogy a tenyerünkbe temetjük az arcunk fájdalmunkban. 

A másik röhejes elem, a szexizmus. Kvázi a férfiak a domináns „alfahímek”, főleg a kigyúrt, drága kocsival járó finoman szólva sem intellektuelek, a nők pedig szexuális játékszerek, akik a formás idomaikért vannak. Kivéve persze Dom barátnőjét, Letty-t.
Mégis hiába nevetséges, komolyan vehetetlen és borzasztó logikátlan a film, azt képtelenség elvitatni tőle, hogy a műfajon belül ritka jelenség. A több mint két órás játékidő roppant gyorsan lepereg, az akciófilmes szegmenseket pedig mesteri szintre járatja James Wan rendező. A tűzharcok intenzívek, az üldözések feszültek, a bunyók pedig elképesztően kemények. Ezeknél a részeknél látszik legjobban, hogy bizony van munka a filmben, nem is kevés, technikai téren le a kalappal, a tartalom már más tészta.


Színészi fronton Vin Dieselt kell kiemelnem, aki még mindig botrányosan rossz színész. Jelenetei többségében keményen néz és nagyzol, ami tökéletesen megy neki, de amint érzelmet kell kipréselnie magából, az eredmény kész vicc. Jason Statham azonban kifejezetten jó negatív hős volt, remélhetőleg még visszatér a jövőben. Nem lehet elmenni a forgatás közben sajnálatos mód elhunyt Paul Walker mellett, akitől szépen búcsúznak a készítők, a zárás pedig kétségtelenül a film legszebb momentuma. 


A Halálos iramban 7 annak ellenére talán a széria legjobbja, hogy csúcsra járatja a popcornmozi fogalmát. Effektíve ennél arrogánsabb, nagyképűbb és butább filmet ritkán látni, mégis képes lekötni, kikapcsolni és szórakoztatni a nézőt. Az egyszeri mozizó pedig többnyire megelégszik ennyivel. Nekem azért a tartalom többet jelent néhány robbanásnál, kemény bicepsznél és formás popsinál.    


Összegzés:

Színészek: 10/5,5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 67%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése