2014. október 15., szerda

A megtisztulás éjszakája: Anarchia kritika



A megtisztulás éjszakája: Anarchia


A nagy sikernek örvendő első rész egy egyszerű home-invasion film volt, aminek érdekes, de elég illogikus alapötlete volt. Megragadt a középszernél és nem adott semmi extrát. A folytatás már az utcán játszódik és műfajt is váltott. Horror helyett akciófilm lett. 


A cselekmény első fele három szálon játszódik. Természetesen elérkezett a Megtisztulás éjszakája, aki ölni akar, arra készül, aki védekezik, az megteszi az óvintézkedéseket. Egy névtelen férfi útnak indul felfegyverkezve, hogy elégtételt vegyen. Egy nő a lányával bezárkózik a lakásba, de nincs pénzük rendes védelemre. Egy fiatal párnak lerobban az autója néhány perccel az éjszaka előtt. A három szál természetesen összefut, és együtt kell túlélniük a megtisztulást. 


Az alapötlet hatalmas tátongó lyukaiba ezúttal nem mennék bele, hiába hangzik elsőre ötletesnek, tovább gondolva abszolút értelmetlen az egész Megtisztulás törvény. Értem én, hogy a társadalom gyengeségére reflektál, és erős Amerika-ellenességgel operál, de ez akkor is rohadt logikátlan. Ahhoz pedig túl komolyan veszi magát a film, hogy elbagatellizáljuk. A cselekmény első fele jobban tetszett, míg a szálak össze nem értek, bár tény, hogy tempó utána sem ül le túlzottan. Mégis alapvető hiányosságokon bicsaklik meg a film. Hiányzik a névtelen hős jellemrajza, oké egy mondattal összefoglalják, hogy ki ő és mit akar, de ez édeskevés. Az autópályán lerobbanó pár semmit nem csinál, fogalmam sincs minek kellettek ők ide. A filmet nagyban promózó maszkos suhancok nagyjából 10 percet szerepelnek és semmi jelentőségük nincs, pedig ők vihettek volna egy kis életet és plusz feszültséget az összképbe. Hiába buta a film, mégis képes szórakoztató lenni és a cselekmény kellően változatos ahhoz, hogy lekösse az embert. Gondolok itt az embervadászatra vagy családi összejövetelre. A zárás egy kicsit túl mézesmázosra sikerült, de úgy hiszem nem lepett meg senkit.


Jövőre érkezik a folytatás, és amíg termeli a milliókat, addig valószínűsítem, hogy évente kapjuk majd A megtisztulás éjszakáját. Ez nem biztos, hogy baj, ugyanis a hibái ellenére is, az Anarchia lazán veri az első részt, de egy kicsivel több ijesztő elemet elviseltem volna. Ezen felül nem tudom miért csak a gyilkosságra fókuszálnak, amikor a bűnözés nem csak abból áll. No, sebaj, majd talán jövőre, ezt az évet ugyanis sikeresen átvészeltük!

Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 63%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése