2014. július 3., csütörtök

Kavarás kritika



Kavarás


Adam Sandler és Drew Barrymore a Nászok ásza és 50 első randi után ismét közösen romantikáznak. Sandler az elmúlt néhány évben a nézhetetlen Jack és Jillel, a középszerű Apa éggel és a szánalmas Nagyfiúk 2-vel sokkolta a népet, Barrymore szerencsére ezeknél rendre jobban választott (Mindenki megvan, Hétmérföldes szerelem). Karrier reneszánszra persze ezúttal sem lehetett számítani, de talán végre ismét szórakozhatunk egy Sandler filmen?


Jim és Lauren egy vakrandin ismerkednek meg, és egyből nyilvánvalóvá válik, hogy nem egymáshoz valók. Jegelik is a találkozásokat, mígnem egy közös ismerősük révén egy afrikai nyaraláson találják magukat. A dolog pikantériáját az adja, hogy mindketten egyedül nevelik a gyerekeiket: Jim három lányával, Lauren pedig a két fiával érkezik. A rögtönzött család kénytelen együttműködni, ha már így egymásra találtak.


Nem fogok kertelni, a Kavarás nem újít műfajt, nem tartalmaz semmi átlagtól elütőt és meg sem próbálja kerülni a sémákat. Igazi hollywoodi limonádéval állunk szemben aminek semmi célja a kötelező körök betartásán és a bugyuta szórakoztatáson kívül. Az első perctől nyilvánvaló, hogy a két végtelenül eltérő jellemű főszereplő odáig lesz egymásért. Ez természetes, de a kivitelezésben semmi kreativitás nincs, hacsak nem az egymás gyerekeinek nevelését szánták annak. Apropó gyerekek. Jim lányai úgy öltöznek mint a fiúk, az egyikük keményen sportol, a másik a halott anyjával beszélget, a harmadik pedig csak cuki. Lauren egyik fia éppen serdül és a saját (no meg a lányok) testével ismerkedik, a kisebb srác hiperaktív és jól akar baseballozni. Tudjuk, hogy a csúnya lányból bombanő lesz, tudjuk, hogy a tehetségtelen srác (egy undorítóan giccses jelentben) a meccs hősévé válik, ezek elkerülhetetlen sablonok, holott a könyökünkön jönnek már ki. A cselekmény hasonló mederben jár, könnyen kikövetkeztethető mikor és milyen problémába ütköznek a szereplők és persze a „véletlen” találkozások sem épp meglepetésszerűek.
Ezek alapján azt gondolhatja az ember, hogy a Kavarás nézhetetlen hulladék, de szerencsére a helyzet ennyire nem drasztikus. A fő tényező, ami megmenti, nem más, mint a helyszín, azaz Afrika. A másfajta környezet nagyon kellemes, nyári hangulattal ruházza fel a képsorokat, emiatt pedig jó érzés nézni a filmet, hiába láttunk már millió hasonlót. A másik húzó érv, a mellékszereplők, gondolok itt Terry Crews-ra vagy épp Shaq-re. A poénokat, főként ez előbbi szolgáltatja, ha már Sandlerék képtelenek megnevettetni. 


Színészi fronton mindenki hozza az átlagos szintet, nem látunk senkitől sem kirívóan rossz, de jó játékot sem.


Egy szó, mint száz, a Kavarás tipikus szezonális termék, ami a forró nyári délutánokra és estékre ideális családi kikapcsolódást nyújthat. Képes szórakoztató lenni, helyenként vicces és hangulatos, csak éppen túl átlagos. A cselekmény sablonos, a történet lerágott csont, a karakterek felszínesek. Egyszer azért meg lehet nézni, de két nap múlva úgyis elfelejtjük. Bár Sandler legutóbbi filmjeihez képest ez is remek teljesítmény!    

Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/5,5
Kategórián belül: 10/4,5

Végítélet: 50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése