2014. július 12., szombat

Hogyan rohanj a vesztedbe kritika



Hogyan rohanj a vesztedbe


Seth MacFarlane a Ted bombasikere után lényegében azt csinálhatott, amit akart. Ő belevágott egy westernbe, ami bár az 1800-as évek végén játszódik, mégis abszolút aktuális.

Alberttel szakít a barátnője, mert a srác egy vesztes. Birkákra vigyáz és gyáva alak. Albert magába fordul és képtelen kiheverni barátnője elvesztését, ám a városba egy új nő érkezik és összebarátkozik a magára maradt főhőssel.


MacFarlane stílusa tagadhatatlanul kijön minden egyes képkockán, úgyhogy, aki egy szimpla komédiára számít az nem tudta mire vállalkozik. A Family Guy alkotója a szokásához híven most sem kímél senkit és semmit. Kikezdi a vallásokat, rasszokat, politikailag inkorrekt és gyakran ízléstelen is. A szokásos fricskáival semmi gond, lazán elröhögcsélünk a káromkodó Lincolnon, az indiánokkal való drogozáson, de az arcrapisáló báránytól eltekintenék a jövőben, mert se nem vicces, se nem megbotránkoztató, egyszerűen csak szar. A film cselekménye teljesen sablonos, milliószor láttunk hasonló felállást és senkit nem fog meglepni egy váratlan csavar. Ez alapján nem tűnik túl jó szórakozásnak MacFarlane mozija, de a rendező telepakolja a filmjét frappáns gegekkel és szuper popkultúrális utalásokkal, elemekkel. 

Ezen felül a karakterek is jók, Albert például az egyszerűsége ellenére is hihetetlen ütős egysorosokat ereszt meg rendszeresen. A kimért Edward és a szajha Ruth párosa szintén zseniális, Anna pedig olyan csaj, akit igazán tudnánk szeretni. Az egész film azért különleges, mert olyan mintha teljes mértékben a mai világban játszódna, a westernes hangulat pedig megdobja az összképet. A hihetetlenül vicces cameókról pedig még nem szóltam, a legjobb példa erre az utolsó jelenet, ami egész egyszerűen hibátlan!


MacFarlane szerintem nagyjából önmagát alakítja, de azt jól teszi. Charlize Theron szép, Giovanni Ribisi király, Liam Neeson gonosz Neil Patrick Harris pedig Barney, 130 évvel ezelőtt.

Sem a nézők, sem a kritikusok nem voltak túlzottan vevők MacFarlane új agymenésére, s bár aláírom, hogy valóban sablonos, sokszor ízléstelen és a fingós poénok sem ütnek rendesen, a Hogyan rohanj a vesztedbe egyáltalán nem rossz film. Az aktuális fricskák, a szuper beszólások és a remek hangulat miatt remekül szórakoztam, még ha voltak is gyengébb periódusok. Inkább ötször ez, mintsem még egy Adam Sandler vígjáték vagy egy romantikus limonádé.

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése