2014. március 8., szombat

South Park: The Stick of Truth teszt



South Park: The Stick of Truth



Volt néhány próbálkozás korábban a South Park játékokat tekintve, de egyik sem volt túl nagy eresztés. A Stick of Truth (SoT), azonban egy olyan kalandjátéknak ígérkezett, ami visszahozza a sorozat hangulatát és még önálló játékként is odacsap! Nem is kellett csalódnunk!


Néma gyereknek az anyja se látja a fától az erdőt
A történet szerint mi vagyunk a szótlan kissrác, aki a családjával épp most költözött South Parkba. Megpróbálunk beilleszkedni, így barátokat szerzünk. Segítünk Buttersnek, aki így felkarol és elvisz minket a Kupa Keep birodalomba. Itt Cartman a varázslókirály uralkodik és nemzetük hadban áll az elfekkel. Kettejük csatározása a címszereplő botért folyik, amivel az univerzumot lehet irányítani. Mondanom sem kell lesznek csavarok, és millió utalás a sorozatra!


KASZTrálás
A játék kezdetén négy karakter közül választhatunk: harcos, mágus, tolvaj és zsidó. Feltételezem mindenki az utolsót választja, mert poén, de a többi lehetőség is rengeteg ütős elemet nyújt. Minden karakternek vannak speciális képességei, amiket erőpontért tudunk használni csata közben. Ilyen mondjuk a tolvajnál a hátba szúrás vagy a záptojás dobálása. Ezen kívül vannak varázslataink, amik adott esetben a fingásra épülnek. A szokásos RPG elemek is jelen vannak, kvázi van inventory, rengeteg cuccot használhatunk, testre szabhatjuk karakterünket. Egészen 15-ös szintig fejlődhetünk, közben pedig Facebookon is szerezhetünk barátokat a nagyobb hírnév érdekében. Szóval a játék hihetetlen aprólékos, precíz és rengeteg apróságot tartalmaz, amik szórakoztatóvá teszik!


Egységben az erő
A harcrendszer szintén remek, nincs eszetlen hentelés (csak kevés esetben), minden csata körökre van osztva, így nem kell kapkodni. Van aki szerint ez ódivatú, szerintem remek ötletnek bizonyul és nagyon illik a játékhoz. Egy másik hatalmas plusz, hogy soha nem vagyunk egyedül. Kezdetben Butters-t kapjuk meg társnak, de idővel segítségül hívhatjuk Cartmantől kezdve Kyle-on át minden fő karaktert. Ez azért fontos, mert a harcban ugyanúgy irányítjuk őket is, és néha igen combos ellenfelekkel hoz össze a sors. Mondanom sem kell a segítőinknek is vannak képességeik. Butters például Káosz professzorrá alakul, Jimmy énekével elaltatja az ellenfeleket, Kenny hercegnő pedig mellei mutogatásával figyelemelterelésre képes. Ez persze csak ízelítő, de hatalmas élmény ezekkel az arcokkal küzdeni! 


A változatosság gyönyörködtet
Adott egy fő történeti szál, amiben egy rakás dolgot kell csinálni, és az egész olyan, mintha egy nagyon hosszú epizódot néznénk a sorozatból! Elképesztően sok az utalás a korábbi részekre, amik zseniális poénforrások. Minden olyan elem és szereplő jelen van, aki vicces ebben az univerzumban! Ha ez nem lenne elég, kapunk egy rakás mellékküldetést, amik szintén nem éppen unalmasak és ismételten rengeteg vicces helyzetet eredményeznek. Aztán gyűjtögethetünk eldugott tárgyakat (Chimpokomon), szemetet, kiegészítőket és így tovább, a játék repertoárja elképesztően széles.
Azt azonban ne felejtsük el, hogy ez egy South Park játék, így prűdök inkább kerüljék. A SoT gyakran iszonyú beteg, ízléstelen és polgárpukkasztó, így aki azt hitte minden korosztály számára kedvelhető lesz az súlyosat tévedett. A legelvetemültebb epizódok agymenései elevenednek meg itt, így lesz, aki nem fogja bírni, de én ezért csak egy külön pacsit adok a fejlesztőknek!


Summa 
Nincs mit kertelni, a SoT az év egyik legjobb játéka 2014-ben, amit főleg a sorozat kedvelői fognak szeretni. Persze aki bírja a bizarr humort az is kipróbálhatja, nem hinném, hogy csalódni fog. A grafika remek, hisz a sorozat látványát kapjuk, de az RPG elemek is a helyükön vannak és a sztori is beteg, és szórakoztató. Régóta vártam egy ilyen játékra, ami ennyire igényes, aprólékos és vicces, közben pedig a tartalomról sem feledkezik meg. Szuper kaland ez, úgyhogy nyomás és költözzünk South Parkba!

Összegzés:

Grafika: 10/9
Zene: 10/9
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 90%

5 megjegyzés:

  1. Még csak pár órát toltam, de már most kinevezem az év játékának :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem csodálom. De még nagyon sok beteg és zseniális dolog áll előtted :D

      Törlés
    2. Na, a végére értem :) Kegyetlen nagy állatság volt, a 9 pontot tőlem is megkapja.

      Törlés
    3. Én most érek a végére másodszor, ezúttal Mage-el.
      Mondtam, hogy beteg. Gatyagnómok, abortusz, Mr Slave segge ááh nagyon kész vannak a srácok :D

      Törlés
  2. Vendinél próbáltam ki először, az elején a név választás már hatalmas volt, nem beszélve a fast travelről Timmy jóvoltából :D

    VálaszTörlés