2014. március 27., csütörtök

Adéle élete - 1-2. fejezet kritika



Adéle élete - 1-2. fejezet



Sokan nem szeretik a realista, életszagú filmeket. Pedig piszkosul jó dolgok szoktak születni abból, ha valaki képes a realitás talaján maradni. Ezek a filmek mutatják be legjobban az emberi viselkedést, változást, összetartást, gyarlóságot. Abdellatif Kechiche rendező pedig nem pepecselt, hanem egy három órás opuszban mesél nekünk a címszereplő lányról!


A történet sok-sok évet felölel, ahogy a cím is mutatja, fel lehet osztani fejezetekre, én azonban kettő helyett inkább háromra szelném a sztorit. Az elsőben Adéle középiskolás éveit követjük nyomon, valamint az ismerkedését a saját nem identitásával és Emmával. A második kettejük együttélésére fókuszál, míg a záró szegmens a konfliktusokról, az elválásról szól. Mindháromnak megvan az erőssége és gyengesége egyaránt, Kechiche nem mindig a legaprólékosabb, de mindig annyit mutat egy-egy életszakaszból, amennyit kell!



Az Adéle élete több fronton is elűzheti a kommersz nézőket. Az első tényező a film hossza, ami egy perc híján három óra. Azt kár lenne tagadni, hogy olykor leül a tempó, de képtelen voltam nem rá figyelni, Adéle története magával ragad, és csak néznénk és néznénk tovább. A másik fő ok a leszbikus szál. Nos igen, a film nem szemérmeskedik és mindent megmutat, nincsenek rövid tiszteletkörök, a testiség fontos szerepet kap a történetben. Ez azonban nem egy olyan dolog, ami felháborítja az embert, vagy megbotránkoztat. Nyilván a prűdök képtelenek lesznek végignézni, pedig a szex mindnyájunk életének része, a szerelemnek pedig nincs neme! Nem azon van a hangsúly, hogy ők most itt leszbikusok, hanem azon, hogy szeretik egymást. Ez a film nem a melegek elfogadása mellet kampányol, egyszerűen csak egy önmagát kereső fiatal lány történetét meséli el, aki történetesen biszexuális. 

Kechiche hatalmas teret enged a már említett realitásnak, ez pedig nem csak a szexjelenetekben nyilvánul meg. Szinte minden snitt hihetetlenül spontán és autentikus. Ennek fő oka, hogy Kechiche valós helyszíneken forgatott és rengeteg civil is bekerült a filmbe. Ez az egyszerű, de zseniális ötlet pedig annyira természetessé varázsolja az összképet, hogy el is felejtjük, hogy tulajdonképpen filmet nézünk. Minden annyira odavalónak hat, hogy a néző is a történet részese lesz. Ehhez persze kell egy olyan kitűnő karakter, mint Adéle. Imádnivaló ez a lány, közel sem tökéletes, de borzasztóan szerethető és átélhetők az érzelmei. Ha örül, vele együtt mosolygunk, ha szomorú, legszívesebben odamennénk hozzá és megölelnénk. A befejezés egy kicsit szívszorító lett, tetszett, de tovább akartam követni ezt a lányt, tudni akartam mi lesz vele ezek után!


Adèle Exarchopoulos szemtelenül fiatal és tehetséges. Minden jelenetben benne van, a kamera belemászik az arcába, de ő nem vall kudarcot, sőt csodálatos alakítást nyújt. Léa Seydoux méltó partner, sosem volt még ennyire felszabadult a vásznon, le a kalappal előtte!


Kechiche alkotása nem tökéletes, egy-egy szegmensből hiányoltam bizonyos dolgokat, egyes szereplőknek nagyobb teret engedtem volna, de az tény, hogy ez Adéle-ről szól! A realizmus, a végtelen természetesség és a változatos érzelmek azonban megfogják az embert és berántják a fiatal lány univerzumába. Fiktív karakter iránt pedig ekkora empátiát, már nagyon régóta nem éreztem. Adéle egy olyan lány, aki bizony nyomot hagy az életünkben!

Összegzés:

Színészek: 10/9
Zene:10/7,5
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 82%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése