2014. március 31., hétfő

A fantasztikus Róka úr kritika



A fantasztikus Róka úr



Wes Anderson bájosan infantilis és hipercuki stílusától sokan egyből hánynak, mások viszont imádják. Én ez utóbbiak táborát erősítem, Anderson világa, karakterei és látásmódja mindig hihetetlenül feldob és életkedvvel tölt el. Ebben a bábfilmben sem vall kudarcot a rendező úr!


Róka úr egykoron profi tolvaj volt, mára azonban csendesen él feleségével és a fiával. Egy idő után azonban megunja az unalmas létet és egy utolsó melót el akar végezni. Kirabolja a környék három legkegyetlenebb gazdáját, akik természetesen bosszúhadjáratot indítanak a ravasz állat ellen. Hősünk ezzel nagy bajba keveri nem csak a családját, hanem a többi vadállatot is. 


A fantasztikus Róka úr úgy különleges, ahogy van. Alapjáraton egy gyerekfilmbe bújtatott igenis komoly témáról van szó, ami elsősorban nem is a fiatalabb korosztálynak készült, mégis kortól függetlenül mindenki élvezheti. Ez elsősorban azért lehetséges, mert a film piszok rövid. Illetve az egy dolog, hogy rövid (a tiszta játékidő kb 80 perc), de mindemellé gyilkos tempót diktál, egy percre sem áll le, folyamatosan pörög, akárcsak a főszereplő! És ha már a főszereplőknél tartunk. Anderson újfent szenzációs karakterekkel dolgozott: Róka úron kívül elég csak Kómára, Rókusra vagy Konstantinra gondolni. A humor is egy olyan elem Anderson műveiben, amihez előszeretettel nyúl sajátos módon a rendező úr. Itt sem feledkezett meg erről, rengeteget lehet mosolyogni, sőt helyenként hangosan is fel-felnevettem egy-egy jeleneten. A „lompos” szállóigévé avanzsálása pedig külön zseniális húzás volt.
Negatívumként mindössze annyit tudnék felhozni, hogy néhol kicsit sablonossá válik a cselekmény és a konfliktusok, de már önmagában a stílus elfeledteti velünk ezeket a hibákat. 


Aki látott már Wes Anderson mozit azért, aki nem, az azért nézze meg ezt a szuper bábfilmet. Aki pedig nem csípi a rendező stílusát, az is adjon neki egy esélyt, mert bár lehet, hogy továbbra is utálni fogja, ez a ravasz uraság meghálálja a ráfordított időt. Humoros és szórakoztató kaland ez, amitől garantáltan jobb kedvünk lesz!  

Összegzés:

Színészek: -/-
Zene: 10/8
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése