2013. október 6., vasárnap

Itt a vége (This is the End) kritika



Itt a vége



Seth Rogen és az egész haveri köre megérdemel egy hatalmas pacsit! Különösen Rogen, akinek a fűtől és egyéb tudatmódosítóktól és hallucinogénektől ilyen beteg ötlete támadt! Már az első kedvcsinálók után számítani lehetett rá, hogy a film egy agymenés lesz rengeteg öniróniával, de ilyen szintű állatságra azt hiszem kevesen számítottak!


Jay Baruchel Los Angelesbe érkezik, hogy együtt legyen Rogennel. Este átruccannak James Franco házavató bulijára, ahol fél Hollywood jelen van. Michael Cera, Jason Segel, Rihanna, Paul Rudd, Emma Watson és még sorolhatnám. Az égből egyszer csak fénycsóvák csapnak le és elragadnak egy rakás embert. Hőseink a földön maradnak, de fel kell készülniük a legrosszabbra. A föld megnyílik és a világ lángba borul. Mi lehet ez? Zombi invázió, földrengés vagy maga az apokalipszis? 


Az Itt a vége könnyen beleeshetne, a sokat markol, de keveset fog hibába, hisz kiszélesíti határait. Egyszerre bulifilm, világvége mozi és még a horror zsáneren belül is kifigurázza az ördögűzős, szörnyes és zombifilmeket is. Egyszóval van itt minden, de egyszerűen jól áll a filmnek az anarchia, ebből a fejetlenségből annyira elmeroggyant szituációk kerekednek, amiken lehetetlen nem remekül szórakozni. A káosz már bő negyed óra elteltével elszabadul, de addig is zseniális a film. 

Franco bulijában mi is remekül szórakozunk, Michael Cera jeleneteit végig visítottam és ő csak egy a tucatnyi sztár közül. Említettem az öniróniát a film kapcsán. Nos, kapunk belőle rendesen, saját görbe tükrüket alakítják a srácok, természetesen nem kevés valós alappal. Ugyanakkor vállalják, hogy gőzük nincs miként kell feltalálni magukat, mindentől összecsinálják a gatyájukat, igazi önző sztárocskák, akik csak magukkal törődnek. Ennek ellenére valahogy el kell ütni az időt, akár itt a világ vége, akár nincs. Ehhez mérten hőseink videónaplót vezetnek vagy épp beszívva folytatást csinálnak egy korábbi filmjüknek. Természetesen konfliktusok nélkül nem lehet meglenni, találkozunk is velük lépten-nyomon. Mindenki egymásnak esik, mindenki álszent, kivéve Danny McBride, mert ő végig egy pöcs, de mi így szeretjük. Még mondanivalóval is traktálnak bennünket, azaz, soha nem késő megváltozni, minden hibánkat jóvá lehet tenni. Közhely, de kit érdekel, egy ilyen moziba minden belefér.


Azt hiszem napestig sorolhatnám, hogy mennyi sztár szerepel a filmben, így ettől eltekintek. Mindenki zseniális, egyedül azt nem értem, miért Jay Baruchel a főszereplő? Ő a legunszimpatikusabb, vele sincs sok baj, egyszerűen csak túl sok teret kap.


Az Itt a vége remekül bizonyítja, hogy Hollywoodnak van humorérzéke, van önkritikája. Illetve néhány elszívott agyú srác bizonyítja, de a sok-sok híresség nem vállalta volna, hogy hülyét csinál magából, ha nem lenne bennük némi önirónia. Ez már önmagában becsülendő, az már csak hab a tortán, hogy elképesztően szórakoztató nézni őket, ahogy harcolnak az életükért. Egyeseknek biztos túl véres vagy túl közönséges lesz, de Seth Rogen és Evan Goldberg mindent kihoztak abból, amit ma korhatáros vígjátéknak nevezünk. Remélem ez itt nem a vége és kapunk még tőlük hasonlóan király agymenéseket! Lazán az év vígjátéka!


Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 83%      

6 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezt nézem ma este, után végigolvasom az írást.

    OFF:
    Don Jon kritika lesz? Kíváncsi vagyok, hogy te mit gondolsz róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos lesz, csak az a kérdés, hogy mikor? Még nem láttam a filmet, de igyekszem minél hamarabb beiktatni.

      Törlés
    2. Érdemes is megnézni, nálam is az év vígjátéka :)

      Törlés
  2. Akik képesek olyasmit leírni, hogy "király agymenések" azoknak valóban ez lehet az év vígjátéka...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért akkor mi az év vígjátéka? Egyedül A világvége mozgott még hasonló színvonalon. Persze biztos sokkal jobb volt a Női szervek vagy a Másnaposok 3 ugye?

      Törlés