2013. június 8., szombat

Stoker kritika



Stoker



A Stoker többek közt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ez a kiváló koreai rendező, Park Chan-wook (Bosszú trilógia) első hollywoodi filmje, valamit itt mutatkozik be először íróként a Szökésből ismert Wentworth Miller. Az eredmény? Nos, van itt minden, de az biztos, hogy közel sem mindennapi thriller a Stoker.


India édesapja elhunyt, amit a lány nagyon nehezen visel. A temetés után megismerkedik a rég elfeledett nagybácsival, Charlie-val, aki kedves és negédes, de könnyen leszűrhető, hogy nincs minden rendben vele. Miért bukkant most fel és mit akar az özvegytől és Indiától?


A Stoker változatos és sokszínű alkotás. Először biztosít minket, hogy családi drámát fogunk látni, melyben a lélek boncolgatása lesz a legnagyobb feladatunk. Aztán a film egyharmadánál ezt szépen felrúgja és átmegy thrillerbe, hogy aztán szépen komótosan átevezzen a misztikum ösvényeire. Kegyelemdöfésként pedig teszünk egy hátraarcot és visszatérünk a thriller szálhoz, hogy végképp elveszítsük a fonalat. 
 Ez a változatosság egyfelől jó, másrészről azonban hiba. Konkrétan a film egyetlen komolyabb baklövése. Emiatt a lépés miatt nincs meg a tét, nincs súlya az eseményeknek, tetszik amit látunk, de hiányzik valami, nincs fogása a cselekménynek. Ezen és a néhol kicsit komótos tempón el is bukhatna a Stoker, de szerencsére Park ennél jóval tapasztaltabb és ügyesebb direktor, így időben kihúzza a filmet a gödörből. India karaktere kicsit olyan, mint Wednesday az Addams Family-ből. Rideg, keveset beszél és kissé szociopata. Ezáltal borzasztó nehéz vele azonosulni, de kapunk kapaszkodót, hogy valamennyire azért ez megoldódjon. A másik érdekes karakter a kenyérre kenhető és tenyérbe mászó Charlie, akiről rögtön sejtjük, hogy nincs vele minden rendben. Kettejük ismerkedése teszi igazán különccé a filmet és varázsol az egész összképnek egyfajta perverzen bizarr hangulatot. A játékidő utolsó harmadában pedig összeáll a kép és az addig elszórt nyommorzsák értelmet nyernek, amik egy nem álleejtő, mégis remek csavarhoz vezetnek, hogy aztán zárásként tobzódjunk egy kicsit az erőszakban és a vérben.



Mia Wasikowska remek színésznő, itt többnyire komoran néz, de ha játszani kell, akkor is tökéletesen helyt áll. Matthew Goode szintén ezt teszi, csak ő a komor tekintet helyett nyájasan vigyorog. Nicole Kidman akár porcelánbábú akár nem, még mindig kiváló és izgalmas színésznő!


Park Chan-wook bár ennél többre képes, mégis ismét egy ütős filmet készített. A Stokernek olyan sajátos atmoszférája van, mintha egyszerre több idősíkon játszódna, holott erről szó nincs. A hangulat nyomasztó, a karakterek kellően betegek a cselekmény pedig változatos, még ha nem is mindig előnyére. Aki egy közel sem mindennapi, korrekt thrillerre vágyik, nyugodtan kopogjon a Stoker család ajtaján. 


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 71%

6 megjegyzés:

  1. Ebben az esetben én leszek az, akinek egy adott film jobban tetszett :) Péntek éjjel néztem, azóta nem tudom kiverni a fejemből. Nekem nagyon bejött.

    VálaszTörlés
  2. Ez a egyik legjobb film amit valaha láttam. Nincs mit mondani:), 71% tegyél magaddal egy szívességet és ne írj több kritikát. Albrecht Barnabás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ezek szerint senki ne írjon soha többé kritikát, akik szerint nem ez az egyik legjobb film. Tök logikus ;)

      Törlés
  3. Inkább halgasson akinek ez az egyik 'LEGJOBB FILM' és ajánlom neki nézzen több filmet, lehetőleg jó filmeket! Mondjuk kezdetnek régieket és viszonyítson aztán kommenteljen! Egy jótanács: Azért mert bejön neked ahogy a kismuff sunázza magát a csigolyatörésre attól még f.s film marad! Unalmas, béna kiszámítható, valójában semmiről nem szól, ezeket a jellzőket tudnám rá gyorsan összekapni, bármelyik kezdő filmes 5 perc alatt összerak egy ilyen gyenge valamit!! Lehetséges hogy forgatókönyv formájában jónak tűnt de a végeredmény egy rakat sz.r lett! Úgy látom mostanság a 7pont illetve a 70% a nézhető kategóriát takarja! Sajnálom az időt amit elvesztegettem rá rövidke kis életemből! :D

    Nerg

    VálaszTörlés
  4. @Nerg: de attól se, hogy te nem élvezted, attól még nem lesz rossz film!

    Akik meg azt hozzák fel érvnek, hogy nem szól semmiről, azokat meg én nem értem (de elfogadom a véleményüket): mintha nem ugyanazt a filmet néztük volna, nem tudták átérezni egy kicsit sem. Talán-talán a történeten túl egy kicsit más dimenzióban is tudott nyújtani ezt-azt ez a remek kis alkotás...

    VálaszTörlés