2013. június 18., kedd

A fantasztikus Burt Wonderstone kritika



A fantasztikus Burt Wonderstone



A bűvészfilmek piaca nincs nagyon túltelítve, bár idén Wonderstone-on kívül a Szemfényvesztők is ebben a stílusban támad. Az alapötlet adott, a trükkök száma végeláthatatlan, már csak egy szórakoztató szkript kell és meg is van az ideális bűvészes vígjáték! Vagy mégsem?


Burt-öt kiskorában senki sem szerette, nem voltak barátai. Egy szülinapi ajándék hatására eltervezte, hogy bűvész lesz, hisz a bűvészeket „mindenki szereti”. Ekkor hozza össze a sors Antonnal, akivel elválaszthatatlan barátok és társak lesznek. 30 évvel később Burt és Anton befutott bűvészek, ám hősünknek agyára ment a siker és egy arrogáns, nagyképű ripaccsá vált. A helyzeten pedig az sem segít, hogy felbukkan egy új mágus: Steve Gray!


Burt Wonderstone története egy tipikus hollywoodi limonádé. Minden egyes klisé megtalálható benne, a cselekmény pedig a jól bevált módszert követi: felemelkedés, konfliktus, mélypont, megoldás, happy end. Teljesen jogosan lehet rásütni a tucatfilm jelzőt, mégis valamicskét kilóg az átlagból, egyfelől jó és rossz értelemben is. Példának okáért a film kifejezetten morbid! A brutálisan beteg mutatványairól híres Gray olyan dolgokat csinál, amik hihetetlen gusztustalanok, mégis szórakoztatók, mivel a karakter roppant idióta és vicces. Ezek kívül Burték zárómutatványa egy olyan dolgot enged meg magának, ami egyfelől iszonyú illogikus, másfelől nagyon groteszk. Amolyan klasszikus „na nemár” momentum. A trükkökön kívül a karakterek miatt lóg ki a film a tucat kategóriából. Burt, Gray és Burt példaképe, Rance remekül feldobják az egyébként egysíkú cselekményt egy-egy beszólással, helyzetkomikummal. Apropó humor. A fantasztikus Burt Wonderstone nem szűkölködik velük és bár akadnak gyatrák, többször hangosan felröhögtem, amire mostanában ritkán volt példa egy vígjátéknál. Egyszóval van itt minden és szerencsére a film egyáltalán nem veszi magát komolyan, de azt azért akkor se mesélje be nekem, hogy Olivia Wilde és Steve Carell… ne, ez már tényleg sok! Bár kettejük ágyjelenete szintén pazar lett!


Steve Carell kiváló komikus, olyan kisugárzása van, ami alapjáraton nevetésre sarkallja az embert, Jim Carrey pedig zseniális a riválisa szerepében, nagy kár, hogy kevés közös jelenetük van. Steve Buscemi korrekt, Alan Arkin hatalmas arc, Olivia Wilde pedig csodálatos, mint mindig. 


Summázva, Burt Wonderstone kálváriája egy klasszikus jellemfejlődés története, mely szépen csendben halad az előre kitaposott ösvényen. A néhol bizarrba forduló cselekmény és a szórakoztató karakterek azonban valamelyest kihúzzák a csávából és egy abszolút korrekt kis vígjátékká varázsolják. Nem fogunk rá sokáig emlékezni, de egyszer megéri meglesni Wonderstone műsorát!


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/5,5

Végítélet: 60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése