2013. június 1., szombat

7 days kritika



7 Days






- "Mr. Hamel, még mindig úgy gondolja, hogy a bosszú a helyes megoldás?
- Nem.
- Tehát megbánta, amit tett?
- Nem."




Ez a rövidke párbeszéd tökéletesen összefoglalja Daniel Grou 2010-es filmjének lényegét, aminek középpontjában az egyik legalapvetőbb emberi érzés áll: a bosszúvágy!


Bruno orvos, szerető családban él, feleségével és lányával. Egy nap a kislány nem jön haza az iskolából. Mindent tűvé tesznek érte, kisvártatva pedig meg is találják. Holtan. Brutálisan megerőszakolták és megölték. Bruno házassága megromlik, idegileg összeroppan, mígnem kiderül, hogy a gyilkost elkapták. Bruno új célt talált életének: bosszút áll a lányáért!


A film nem szórakozik, már a tízedik percben megtaláljuk a kislány hulláját, és még fél óra sem telik el, mire Bruno furfangos módon elrabolja a gyilkost. Az ezt követő bő 80 perc pedig abból áll, hogy a megtört apa kínozza a pedofil gyilkost, a rendőrség pedig igyekszik felkutatni. Kissé monotonnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Kiváló lélektani drámát kapunk egy olyan szituációról, amit remélhetőleg senki nem fog megtapasztalni. Annak ellenére, hogy a felvezetés túl rövid, így nincs idő azonosulni a főhőssel, mégis megértjük a motivációját, dühét és elkeseredettségét. Mindezt ügyes szimbolikával is a szánkba rágják, de szó se róla hatásos módszer. Biztos vagyok benne, hogy nem mindenki így reagálna ebben a helyzetben (egy másik áldozat anyja szintén remek példa erre), és Bruno cselekedetei sem a legésszerűbbek, de egyszerűen nincs miért belekötni a viselkedésébe, pszichológiailag megalapozott, és egyáltalán nem valószerűtlen.

Térjünk ki a keményebb részekre. A kínzások kissé öncélúak, de ezeket így kellett szemléltetni, a kamera pont annyit mutat, amennyit kell. Szó se róla, kőkemény jeleneteket tolnak az arcunkba, amik egyáltalán nem elnagyoltak, sokkal inkább reálisak, pont ebben rejlik az erejük. Gondolok itt a műtétre, a lánccal verésre vagy a térdtörésre. A 7 days pedig amilyen gyorsan indult olyan hamar is ér véget. A záráshoz mást is el tudtam volna képzelni, de tökéletes epilógust kaptunk, a film egészére jellemző borzasztóan komor stílusban.


Nem könnyű délutáni matinéval állunk szemben, de egy kiválóan összerakott alkotás ez, ami a kopár, kékesszürke színvilágával és nyomasztó hangulatával garantáltan belepréseli magát a tudatunkba. A bosszú egy olyan brutális, ám valós arcát látjuk viszont, ami sokkal reálisabb, mintsem szó nélkül elmenjünk mellette. 

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: -/-
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése