2013. május 11., szombat

Vadállatok kritika



Vadállatok



Tudjátok hol kapni a világ legjobb füvét? Nem Kolumbiában vagy esetleg Mexikóban, hanem a keleti parton, Kaliforniában! Ezt az anyagot pedig Ben és Chon termesztik és igen jól élnek belőle. Nem tartoznak senkihez, függetlenek és még a csajon is osztoznak. Mert O, a barátnőjük egyszerre szereti mindkét srácot és persze fordítva. A ménkű akkor üt be, amikor a mexikói kartell alkuját hőseink elutasítják, ennek pedig O issza meg a levét. A srácok ezt viszont nem nézik tétlenül!


A történet első olvasatra egy bosszúszomjas mentőakciós zsánerfilmnek tűnhet, de erről szó nincs. A sztori jól ki van találva, összetett, olykor fordulatos és markáns. Ehhez persze olyan karakterek kellenek, akikre emlékezünk, tőlük pedig szerencsére hemzseg a Vadállatok. Ben békeszerető, buddhista, Chon ex-katona, militarista gyilkos. O egy szimpla ribanc, a narratívája mégis különlegessé teszi. A legnagyobb arc mégis a kartell jobbkeze Lado, akitől a hülye frizurája ellenére is megfagy a vér az ereidben, igazi kiszámíthatatlan szociopata. A másik oltári fazon a korrupt zsaru, Dennis, az ő figurája hoz egyfajta bizarr humort a filmbe (bár van egy kifejezetten érzelmes jelenete). A szereplők tehát adottak, ki is vannak bontva tisztességgel, persze erre az idejük is megvan, elvégre a Vadállatok bő 130 perces. Ennek ellenére tökéletesen lekötött, sőt szórakoztatott.
Sokan kifogásolták a film végét, amit én bevallom nem értek! Van egy csavar, ami tönkre vághatná az egészet, mégsem teszi, nekem speciel nagyon tetszett a zárás, úgy fejezi be a történetet, ahogy azt kell.


Taylor Kitsch és Aaron Johnson remek párost alkotnak, amolyan tűz és víz karakterek, de pazarul passzolnak. Blake Lively kéjeleg és szenved, ezen kívül nem erőlteti meg magát. A pálmát Benicio del Toro és John Travolta viszi toronymagasan, Salma Hayek pedig rutinból hozza a gonoszt.


A Vadállatok nem Oliver Stone legjobb filmje, nem váltja meg a világot, de még a műfajon belül sem fogják klasszikusként emlegetni, szimplán azért, mert ehhez hasonlót már sokszor láttunk. A gépezet mégis működik, hangulatos, szórakoztató, tisztességes iparosmunka, sőt több annál! Van stílusa, egyénisége, ez pedig sokat dob rajta. És igen, nagyon kellett már egy efféle mozi a piacra! 


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 72%

4 megjegyzés:

  1. Erőteljesen ajánlom a könyvet is, én már 3x olvastam :) Amúgy a filmben kevesebb akció és humor van, de bejött az is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tervezem, hogy beszerzem, meg ha jól tudom kijött már a folytatás is. Mármint a könyvnek. Azt olvastad?

      Törlés
    2. Jaja, A gandzsa urai. Bár igazából az előzmény. Egyébként Winslow összes magyarul megjelent könyvét olvastam, de a Vadállatok a legjobb.

      Törlés
    3. Ja igen az, anno a Voxban olvastam a könyvajánlóját. Meg ahogy nézem, nem vészes árban, úgyhogy berendelem :)

      Törlés