2013. május 27., hétfő

The ABCs of Death kritika



The ABC's of Death



Sok beteg állat él a világon, közhely, de így van. Filmes berkekben sincsenek kevesen, ráadásul, néhányan közülük (szám szerint 26-an) összeálltak, hogy elkészítsék a halál ABC-jét. 


Ehhez mérten 26 rövidfilmet látunk, mindegyik egy-egy betűt foglal magába. Az ötlet teljesen jó, mindenki választ egy betűt, vele egy szót és aköré építi pár perces agyzsibbasztását. A film így nézeti magát, s hiába két órás egyáltalán nem unjuk. A kérdés már csak annyi, hogy a kis szkeccsek milyen színvonalon mozognak?

A helyzet az, hogy van itt minden! Nem fogom bemutatni mind a 26-ot, de egy kis ízelítőt mindenképp adok abból, mennyire elborult dolgok kerülnek terítékre. Rögtön a B-betűnél kapunk egy klasszikus esti mesét, ami fordítva sül el. Kiváló klip! Az első igazi baromság az F-nél érkezik, amikor is ki más, mint egy japán rendező bemutatja, milyen, amikor valaki a fingásra izgul. A felhozatal viszont ennél jóval változatosabb: animációs betétek (K, avagy harc egy kakidarabbal), egy elképesztően zseniális gyurmafilm (T, avagy támad a wc-szörny), drogos trip (S), recskaverseny kivégzéssel (L), fogyókúra önmagunk megnyúzásával (X) és így tovább. A legkeményebb az egészben pedig, hogy az egyik pillanatban dőlünk a röhögéstől egy-egy röhejesen vicces jelenetet látván, a következő filmecske, pedig már vérkomolyan veszi magát, így a néző akaratlanul is egy emocionális hullámvasúton megy keresztül. Arányait tekintve a 26 szkeccsnek nagyjából a fele egész jó, akadnak közepesek és néhány borzasztóan aberrált, mondanom sem kell ezek főként ázsiaiak. 

A rendezők a világ minden tájáról valók, akadnak akiket ismerünk is, lássuk kik teszik tiszteletüket: Jason Eisener (Hobo with a Shotgun), Xavier Gens (Frontiéres, Hitman), Ti West (V/H/S, The Innkeepers), Srdjan Spasojevic (Szerb film), Adam Wingard (V/H/S), Banjong Pisanthanakun (Shutter). 


A The ABCs of Death érdekes próbálkozás, horror fanok és akik némi agyeldobásra vágynak nyugodtan veselkedjenek neki, de ők is meg fognak lepődni. A film beteg, vicces, egyáltalán nem ijesztő, ellenben gyakran gusztustalan és mindent bemutat, ami szem-szájnak (hány)ingere. Ínyencek előnyben!


Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/6

Végítélet: 53%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése