2013. április 26., péntek

Vasember 3 kritika



Vasember 3



Jon Favreau Vasember filmjei sosem voltak nagy kedvenceim. Sokkal inkább Tony Stark, mint karakter tetszett, mintsem maguk a filmek, ennek ellenére Favreau művei sem voltak rosszak, főleg az első rész. Most itt a trilógia záró (?) darabja, amit már Shane Black rendezett. Róla érdemes tudni, hogy ő élesztette újra Robert Downey Jr. karrierjét a Durr, durr és csókkal.


Tony Stark a Bosszúállókban látott idegeninvázió óta kissé megzavarodott. Inszomniában szenved, pánikrohamai vannak és egyre csak páncélokat gyárt, nem érdekli semmi más. Feltűnik a színen azonban egy Mandarin nevű terrorista, aki titokzatos robbantásokkal tizedeli az népességet. Az egyik merényletben Stark egykori testőre, Happy is megsérül. Álmatlanság ide, pánikroham oda, ezt már Tony sem hagyhatja szó nélkül.



Az előzetesek egy komolyabb és komorabb Vasembert sejtettek. Nos, ez súlyos tévedés! Tony ugyanaz a laza, arrogáns és szószátyár zseni, akit eddig is imádtunk és köszöni szépen megmaradt olyannak amilyen volt. A harmadik Vasember filmben azonban több újítás is akad: Tony-t kb háromszor látjuk páncélban, és akkor sem túl hosszú ideig. Egy új technika segítségével, az agyával tudja irányítani a kütyüket. Többször volt olyan érzésem, hogy nem is Vasember filmet nézek, sokkal inkább a Durr, durr és csók folytatását. Biztos vagyok benne, hogy néhány rajongónak ez nem fog bejönni, de szerintem kifejezetten változatosabbá varázsolta az összképet. A történet most is egy szimpla bosszúsztori, mégis érezni a tétet, az események súlyát, dramaturgiailag jóval összetettebb, mint a korábbi részek. Ki kell emelnem Mandarint, aki a képregényfilmek történetének egyik legszórakoztatóbb gonosza. Hihetetlen, hogy Blackék meg mertek tenni egy ilyen lépést és olyan figurává tették a terroristát, amilyen. 

Az akciójelenetek látványosak és borzasztó intenzívek, a legjobb példa erre Tony villájának megsemmisítése vagy az elképesztően zseniális zuhanós jelenet.
Sajnos azonban a negatívumok sem maradtak ki a filmből. Nem értem mi szükség volt például a tenyérbemászó, okoskodó kissrácra? Disney tulajdonú a Marvel, de ne már könyörgöm! Itt ne! Szerencsére Tony végtelen lazasága és remek szövegei ezeket a jeleneteket is feldobják. A másik dolog ami szúrta a szemem a filmvégi lezárás. Ez megjavult, ő meggyógyult minden happy. Hogy? Ezt egy kissé összecsapták, de legalább a stáblista utáni jelenet valamelyest kárpótolt ezért.


Robert Downey Jr. továbbra TONY STARK. Folytassam? Szerintem nem kell. Guy Pierce és Ben Kingsley szintén remek formát mutatnak, Gwyneth Paltrow sem rossz, de egyszerűen nem értem miért kellett Pepper karakterének keménykednie egy bizonyos jelenetben. 


Bár nincs a Bosszúállók szintjén az új Vasember, ezt ne is várjuk tőle. Ennek ellenére a harmadik rész képes volt megújulni, a cselekmény változatosabb, a sztori koherensebb, Stark még Starkosabb! Néhány szembetűnő hiba sajnos akad, de a Vasember 3 látványos, remek poénokat írtak bele és úgy agyabugyálja el az előző két részt, hogy bele sem izzad! Like a Boss!


Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 79%

4 megjegyzés:

  1. Tegnap láttam, de holnap már megyek is repetázni :) Szerintem is ez lett a legjobb a 3 rész közül.

    VálaszTörlés
  2. Jövő héten én is újrázom, mert pár ismerősöm nem látta. Viszont ahogy olvasom az írásokat, vannak fanyalgók, nem is kevés. Pedig annyi hiba nincs benne.

    VálaszTörlés
  3. Nincs hát, meg sokan a második részt is istenítették, pedig az egy teljesen középszerű akciófilmecske volt. Ez meg szvsz a legjobb Marvel-film a Bosszúállók után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a 2 nem lett valami nagy szám, bár nálam az első is csak szimplán "jó". Ez viszont ahogy említetted, a Bosszúállók után a legjobb Marvel mozi.

      Törlés