2013. április 5., péntek

G.I. Joe: Megtorlás kritika



G. I. Joe: Megtorlás



Már a 2009-es első Joe film sem tépte le senki fejét, még az akció műfajon belül sem. Több, mint felejthető, gyenge közepes popcornmozi, de legalább megvolt benne a tipikus „az utolsó másodpercben megmentem a várost/nőt/a föld élővilágát/Magdi nénit” hangulat. Most megérkezett a folytatás, ami a mindenből kétszer olyan nagyot elvet követi.

A Joek összeesküvés áldozatai lesznek, és a csapatukon ütnek. Az elit katonák nagy része meghal, mindössze hárman élik túl a csapást, de nekik is menekülniük kell, Roadblock főnök vezérletével. Közben a Kobrák kiszabadítják a parancsnokukat, ráadásul a „kamu elnök” is rendesen kavarja a trágyát.



Felesleges kertelni, az új G. I. Joe film dettó ugyanaz, mint az első, annyi különbséggel, hogy itt kapunk 10 percre egy Bruce Willist és főszereplőnek meg The Rockot. A karakterek súlytalanok, a dialógusokat akár egy imbecil papucsállatka is írhatta volna, a gonosznak semmi motivációja és a világ nagyhatalmainak vezetőivel nagyon jó móka atomrakétásat játszani (kínomban már egy szivaccsal vágtam az ereimet annál a jelenetnél). Illogikus, buta, sekélyes kikövetkeztethető.

Szerencsére ahogy az lenni szokott, a szokásos pozitívumokról sem kell lemondanunk. Ehhez mérten a tempó igen erős, dugig vagyunk akcióval, minden utcasarkon tűzharc, robbanások és bunyók fogadják a nézőket. Mint említettem, a karakterek teljes mértékben nélkülözik az egyéniség fogalmát, ezáltal szimpatizálni vagy ellenszenvet kifejezni is nehéz feléjük. Persze Roadblock kemény arc, de még mindig messze a Storm Shadow/Snake Eyes páros az egyetlen, akiket élmény nézni. Ők kapták a legjobb akciójeleneteket is, ez kétségtelen. A tipikus „utolsó pillanatban megmentem a világot/Csipkerózsikát/Kim Jong Unt és lassítva robban mögöttem a gonosz” hangulat nem múlt el, amire nem tudok haragudni, de ettől függetlenül a film még gyenge.


A Szikla jól hozza amit kell, és még néhány poént is kapunk tőle. Channing Tatum és Bruce Willis nem sok vizet zavar, a többieket pedig nem érdemes kiemelni, átlagos teljesítményt nyújtanak. 


A Megtorlás látványos és pörög rendesen, hétvégi matinénak, amikor csak bambulni akarunk megteszi. Ha valaki azonban igényesebb szórakozásra vágyik, kerülje messziről, mert fájóan debil alkotásról van szó. De legalább a világ újra megmenekült!


Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/5

Végítélet: 50%

2 megjegyzés:

  1. Hm, akkor lehet, hogy mégis inkább Az óriásölőt nézem... Vagy mindkettőt :D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem maradj az Óriásölőnél. Vagy inkább idd el azt a pénzt, amit ezekre költenél :D

    VálaszTörlés