2013. április 21., vasárnap

A játék ördöge kritika



A játék ördöge



Spike Lee imádja a kosárlabdát. Ki más is csinálhatna kosarasdrámát, mintsem ő? Ráadásul a témaválasztás is több, mint kiváló, de lássuk miről is szól Lee 1998-as alkotása. 


Jake börtönben ül felesége meggyilkolásáért. Fia, Jesus óriási kosaras tehetség, nagy jövő áll előtte, a fiatal srácot pedig mindenki igyekszik puhítani, kihasználni. Jake börtönének igazgatója alkut ajánl a férfinak: győzze meg a fiát, hogy egy bizonyos egyetemre jelentkezzen, cserébe feltételesen szabadlábra helyezik. 


Mondanom sem kell, a film elsősorban azoknak lehet érdekes, akik szeretik a kosárlabdát. Mélyen betekintünk ebbe a világba, sok-sok kosaras betéttel találkozunk, de A játék ördöge ennél többről szól. A családról, az összetartásról, a gátlástalanságról, kapzsiságról. Tökéletesen érthető Jake álláspontja, ugyanakkor Jesus karakterével lehet a legkönnyebben azonosulni. A vívódásával, a dühével, a lehetőségek tárházának mérlegelésével. Lee jól megírt történetet visz vászonra, noha A játék ördöge csak a témáját tekintve különbözik egy szimpla drámától.
Kapunk néhány felesleges mellékszálat, és a játékidő is egy kicsit hosszabb a kelleténél, a zárásnál mégis maximálisan meg voltam elégedve a látottakkal, ezt a történetet így kellett befejezni.


Denzel Washington simán elviszi a hátán a filmet, akit viszont mindenképp ki kell emelnem az Ray Allen. Aki nem tudná, Allen profi kosaras, 98-ban épp a második NBA szezonját taposta és jelenleg is szórja a kosarakat a ligában. Sportoló létére meglepően jól játssza Jesus szerepét, kifejezetten jó volt látni ennyire fiatalon.


Elsősorban a játék szerelmeseinek ajánlható Spike Lee filmje, ők több, mint valószínű, hogy remekül fognak szórakozni, ettől függetlenül A játék ördöge drámaként is jól működik. Egy olyan világot mutat be, amit mi talán sosem ismerünk meg, mégis elhisszük, hogy amit látunk igazi. Ez pedig már önmagában nagy érdem. 


Összegzés: 

Színészek: 10/7
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 71%

3 megjegyzés:

  1. Klasszikus :)

    Zene 10/6? Most is fent van a telómon a Public Enemytől a He Got Game, zseniális :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A dalbetétek nem voltak rosszak, de én itt kifejezetten a zeneszerző által írt zenékre gondolok. Az a sok heroikus, túlspirázott betét nekem néha nagyon sok volt.

      Törlés
  2. Szerintem a szénészekre nem Ray Allenen és Washingtonon kívül 2-esnél jobbat nem lehet adni . A többi szerep túlzottan túlvan játszva .. Kategórián belül max 5öst adnék a filmre. A kosárhoz túl sok köze nincsen... Ezt bármelyik sportba beilleszthették volna csak a helyszínt és az eszközöket kellet volna hozzá kicserélni .

    VálaszTörlés