2015. május 9., szombat

The Disappearance of Alice Creed kritika



The Disappearance of Alice Creed


Ez a film megint hol bujkált a fürkésző szemeink elől? No, nembaj ezen már kár rágódni, inkább örüljünk, hogy rátaláltunk és ajánljuk minél több embernek, mert ez itt kérem nem egy mindennapi emberrablós thriller.


A történetet csak röviden vázolnám, ugyanis meggondolatlanság lenne bárminemű poént lelőni. Adott két frissen szabadult férfi, Vic és Danny. Gondosan kitervelik egy gazdag lány elrablását, majd a nagy váltságdíj fejében lelépnek az országból. Minden szépen is megy, ám a dolgot megkavarja néhány titok, ráadásul az elrabolt lány sem hagyja magát megfélemlíteni.


Tíz perc sem telik el és az emberrabláson máris túl vagyunk, úgyhogy nem szórakozik a film, egyből belevág a dolgok közepébe. Látszólag nincs semmi motiváció, semmi konkrétum, csak a tökéletes kivitelezés. Rögtön leesik a nézőnek, hogy Vic és Danny nem hülyék, tűpontosan megterveztek mindent és vérprofik. Főleg Vic, aki egyértelműen a főnök szerepét tölti be, Danny pedig bevethető második ember.
A konkrét cselekményt nem bontanám ki, de az első harmad egy remek emberrablós filmet tár elénk, logikusan felépítve és nyomasztó hangulattal kivitelezve. Aztán jön az első csavar és egyből borul minden. Nem sokkal később érkezik az újabb fordulat, ami szabályosan sokkolja az embert és ismét új irányt vesz a film. A végére aztán egy teljesen összekuszált szituációban találjuk magunkat, amin nem győzünk hüledezni és a kezdeti egyszerű képlet helyett egy végletekig feszített thrillerbe csöppenünk. Apropó feszültség. A másfél órás játékidő végig elképesztő mennyiségben pumpálja az adrenalint és mesterien játszik a néző idegeivel. Tipikusan olyan film ez, aminek a végére mind a tíz ujjunkról véresre rágjunk a körmeinket. Az idegekkel való játékot pedig nem poénból írom, van néhány kemény jelenet a műben. A befejezés aztán megint csavar egyet az összképen és egy teljesen új távlatba helyezi a címet, de marha ironikus és remekül eltalált epilógust kreált J Blakeson rendező.


Mindössze 3, azaz három szereplője van a The Disappearance of Alice Creednek és mindhárman fantasztikusak. Eddie Marshan már sokszor bizonyított, de Martin Compston is remekel, az igazi pacsi viszont Gemma Arteronnak jár. Nem csak sírni és szenvedni tud, egyszerre képes érzelmes és kemény alakításra is. No, meg az sem elhanyagolható, hogy szemérmetlenül mutatja meg a tökéletes testét. 


Nem is szaporítom tovább a szót, aki egy igazán különleges, fordulatokkal teli és igényesen kivitelezett thrillert akar, az ne keressen tovább, hanem lesse meg Alice Creed elrablását. Nem lesz egyszerű menet, de ilyen élményben sincs minden nap része az embernek.

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 75%

4 megjegyzés:

  1. Ennyire már régen csigáztak fel, mint Te most :)
    Köszi az ajánlót, amint lehet, nézem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor örülünk Vincent :D

      Törlés
    2. Megnéztem! Holy Shit, ez nem volt semmi. Egy idő után már vártam, hogy na, tíz perc múlva mivel fog meglepni? És mindig sikerült neki. Köszi az ajánlót :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy tetszett ;)

      Törlés