2013. december 14., szombat

Insidious - A gonosz háza (Insidious: Chapter 2) kritika



Insidious – A gonosz háza



James Wan a Démonok között című művével elkészítette az idei év slágerhorrorját, amit a nézők és a kritika is imádott. A hab a tortán a 2010-es szintén remekül sikerült Insidious folytatása, ami az év utolsó harmadában futott be hozzánk. Wan ismét hozza a formáját, de azt el kell ismerni, hogy ráfér egy kis pihenés horror fronton. Noha nem azért, mert legújabb filmje gyenge lenne, egyszerűen csak túl sok!


Mielőtt belevágnánk, térjünk ki a hazai forgalmazásra! Az első rész létezéséről itthon nagyon kevesen tudnak, ráadásul a forgalmazó teljesen úgy állítja be a filmet, mintha nem is folytatás lenne (alcím). Ez egyszerűen pénzhajhász dolog, látni kell az első részt, különben fingja nem lesz a nézőnek arról, hogy mit lát! Ejnye-bejnye hazai forgalmazó…

A cselekmény ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Josh visszatért, ám tudjuk, hogy ez nem ő, hanem valami más, aki a testében van. A család Josh anyjának házába költözik, ám a szellemjárás nem szűnik meg. Egy különös fehér ruhás nő kísért a folyosókon, akiről kiderül, hogy nagyon is sok köze van ahhoz a bizonyos fátyolos szellemhez. 


Az Insidious 2 nem szórakozik különösképp, nincs felvezetés, egyből belecsapunk az események viharába, ám új információkkal gazdagodunk. Nem lövök le semmilyen fordulatot, de annyit elárulok, hogy nem véletlenül lett Josh az áldozat, az ő gyermekkorára lehet visszavezetni az egész szellemjárta hajcihőt. A cselekmény főként két szálon zajlik. Az egyikben a Lambert família sorsát követjük nyomon, amint próbálnak normális életet élni, a másikon pedig a két szelleműző, Specs és Tucker nyomozása folyik. Mondanom sem kell, a két szál összefut és szépen kiderülnek az ok-okozati összefüggések, amin személy szerint meg is lepődtem, ugyanis egészen korrekt kis háttérsztorit kapunk az ijesztgetések mellé. Apropó parafaktor. Az Insidoius 2 nem fukarkodik, egyfolytában pumpálja a feszültséget és a folyamatosan ránk törő jumpscare-ek is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket. Konkrétan úgy 2-3 alkalommal én is rendesen összecsináltam magam. 

Wan azonban elköveti azt a hibát, hogy túl sokat használ fel a horror elemekből. Már az első 20 percben, átveszi a misztikum helyét a csendes beletörődés. Kvázi egyáltalán nem érdekel minket, hogy a sokadik ajtó is magától nyílik ki, a százezredik árny elsuhan egy szereplő mögött, ez a sejtetés jó egyszer, kétszer, de rövid időn belül ennyiszer elsütni nem kifizetődő. Olyannyira, hogy könnyen bele is bukhatott volna, de szerencsére mindig van egy-egy olyan elem, ami visszaránt ebbe a bizarr szellemvilágba. Sajnos azonban vannak még ezen kívül is hibák, motivációs és logikai téren egyaránt. Az azonban mindenképp Wan javára írható, hogy többnyire képes elfeledtetni velünk ezeket az érdekes sztorival és a feszült atmoszférával.



Patrick Wilson remek, bár nagyjából neki jutott egyedül kihívást jelentő szerep. Rose Byrne továbbra sem egy kedvenc, az ijedten nézésen kívül pedig mást nem is nagyon csinál. 


Nem véletlenül írtam, hogy Wan-re ráfér egy kis pihenés horror fronton. Lehet érezni, hogy kicsit mintha belefáradt volna, már nem leli annyira örömét ebben a műfajban. Az azonban a zsenijét dicséri, hogy ennek ellenére is színvonalasabb filmet készített, mint a mai horrorok 80%-a. Van gond az Insidious 2-vel, de képes végig lekötni az embert, érdekes történetet kapunk az első részre való utalásokkal és bizony a parafaktorra sem lehet panasz a megfelelő körülmények közt. Remek kis szórakozás ez, rajongóknak kötelező és remélhetőleg a rendező urat még viszontlátjuk a horror berkekben!


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése