2013. november 30., szombat

A vadászat kritika



A vadászat



Európa, konkrétabban a skandinávok újfent úgy gyomorszájon vágták a filmvilágot, hogy még mindig nem ocsúdtunk fel. Újfent egy olyan témához nyúltak, melynek sokan a közelébe sem mernek menni. A Vadászat azonban ennél többre vállalkozik. Egyszerre foglalkozik a pedofíliával, valamint a gyermeki ártatlanság megingathatatlanságával. Ettől annyira fájó, de egyben zseniális, amit látunk.


Lucas elvált, a kutyájával él és egy óvodában dolgozik. Kezd egyenesbe jönni az élete, új barátnőt talál, szereti a munkáját, a kicsik pedig egytől-egyig imádják. Egyikük Klara, aki a maga gyermeki fejével gyengédebb érzelmeket táplál Lucas irányába. A férfi természetesen erre nem vevő, így a kislány dühös lesz. A düh pedig adott esetben egy olyan apró hazugságot szül, ami az egész város életére hatással lesz.



A Vadászat több szempontból is érdekes film. Lehetett volna feszült thriller is, de szó nincs erről. Thomas Winterberg alkotása nyomasztani akarja a nézőt, egy olyan alakká megtenni, aki a főhőssel együtt szenved! Nincs fordulat, vagy kételyek közt tartás, tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy Lucas ártatlan. Ettől üt akkorát az összkép. Fokozatosan csúszik ki a lábunk alól a talaj és Lucassal együtt keressük kétségbeesetten a kiutat ebből a lehetetlen helyzetből. A legfélelmetesebb az egészben, hogy a néző joggal őrjönghet, mondván „ne bántsátok, hisz ártatlan”, kár lenne elvitatni, hogy a lincselésre vágyó lakosok sem alaptalanul dühösek. Elvégre a pedofília nagyon súlyos vád és nem mindennapos eset, hogy valaki csak úgy kitalál erről egy mesét, legyen akárhány éves. Klara esete természetesen más, de abban is biztos vagyok, hogy a nézők 90%-a kétkedett volna Lucas igazában, ha nem tudtuk volna az igazat. Ez ellen nincs mit tenni, az emberi természet ilyen! Borzasztó súllyal telepszik ránk A vadászat nyomasztó hangulata, amit csak tetéznek az efféle morális kérdések.

Mégis vannak olyan döntések, apróbb kérdések, amik szúrták a szemem. Lucas nem állt ki magáért igazán, persze ő tudja az igazát, de ilyen súlyos vádak ellen mégiscsak megszólalna az önbecsülést jelző vészharang. Ezen felül a gyerekek szavahihetőségét is nyíltan megcáfolják, a lakosok azonban tesznek rá egy nagyot. Mondjuk adott esetben ez egy olyan tabu, illetve annak ledöntése, ami a való életben is hasonlóképp zajlott volna. Semmit sem ér egy ilyen váddal szemben egy felnőtt férfi szava egy 4-5 éves gyerekéhez képest. A zárás pedig ad egy újabb pofont, amikor azt hinnénk, hogy feloldtak bűneink alól, de ennek szintén így kellett lennie! Tökéletesen megkomponált epilógus, ami teljes mértékben reális.


A színészek remekek, de ez Madds Mikkelsen filmje! Egyszerűen zseniális, higgadt, érzelmes és tökéletes alakítás az övé! Szenzációs, hogy mennyire sokoldalú ez az ember!


A vadászat nem az a film, amit szívesen néz az ember, és nem az a film, amit azért néz, mert szórakozni akar. Azért nézi, mert szeret gondolkodni, szereti a kihívást és van véleménye. Winterberg műve pedig minden kétséget kizáróan nyomasztani fog, beszédtémát szolgáltat és rengeteg kérdést tesz föl a nézőnek. Mindezt úgy, hogy teljes mértékben hihető, nem hatásvadász és nem fél olyan témákról beszélni, amiről a többség igen. A bizalom már csak ilyen...

Összegzés:

Színészek: 10/8,5
Zene: -/-
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 81%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése