2013. november 30., szombat

A vadászat kritikaA vadászatEurópa, konkrétabban a skandinávok újfent úgy gyomorszájon vágták a filmvilágot, hogy még mindig nem ocsúdtunk fel. Újfent egy olyan témához nyúltak, melynek sokan a közelébe sem mernek menni. A Vadászat azonban ennél többre vállalkozik. Egyszerre foglalkozik a pedofíliával, valamint a gyermeki ártatlanság megingathatatlanságával. Ettől annyira fájó, de egyben zseniális, amit látunk.


Lucas elvált, a kutyájával él és egy óvodában dolgozik. Kezd egyenesbe jönni az élete, új barátnőt talál, szereti a munkáját, a kicsik pedig egytől-egyig imádják. Egyikük Klara, aki a maga gyermeki fejével gyengédebb érzelmeket táplál Lucas irányába. A férfi természetesen erre nem vevő, így a kislány dühös lesz. A düh pedig adott esetben egy olyan apró hazugságot szül, ami az egész város életére hatással lesz.A Vadászat több szempontból is érdekes film. Lehetett volna feszült thriller is, de szó nincs erről. Thomas Winterberg alkotása nyomasztani akarja a nézőt, egy olyan alakká megtenni, aki a főhőssel együtt szenved! Nincs fordulat, vagy kételyek közt tartás, tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy Lucas ártatlan. Ettől üt akkorát az összkép. Fokozatosan csúszik ki a lábunk alól a talaj és Lucassal együtt keressük kétségbeesetten a kiutat ebből a lehetetlen helyzetből. A legfélelmetesebb az egészben, hogy a néző joggal őrjönghet, mondván „ne bántsátok, hisz ártatlan”, kár lenne elvitatni, hogy a lincselésre vágyó lakosok sem alaptalanul dühösek. Elvégre a pedofília nagyon súlyos vád és nem mindennapos eset, hogy valaki csak úgy kitalál erről egy mesét, legyen akárhány éves. Klara esete természetesen más, de abban is biztos vagyok, hogy a nézők 90%-a kétkedett volna Lucas igazában, ha nem tudtuk volna az igazat. Ez ellen nincs mit tenni, az emberi természet ilyen! Borzasztó súllyal telepszik ránk A vadászat nyomasztó hangulata, amit csak tetéznek az efféle morális kérdések.

Mégis vannak olyan döntések, apróbb kérdések, amik szúrták a szemem. Lucas nem állt ki magáért igazán, persze ő tudja az igazát, de ilyen súlyos vádak ellen mégiscsak megszólalna az önbecsülést jelző vészharang. Ezen felül a gyerekek szavahihetőségét is nyíltan megcáfolják, a lakosok azonban tesznek rá egy nagyot. Mondjuk adott esetben ez egy olyan tabu, illetve annak ledöntése, ami a való életben is hasonlóképp zajlott volna. Semmit sem ér egy ilyen váddal szemben egy felnőtt férfi szava egy 4-5 éves gyerekéhez képest. A zárás pedig ad egy újabb pofont, amikor azt hinnénk, hogy feloldtak bűneink alól, de ennek szintén így kellett lennie! Tökéletesen megkomponált epilógus, ami teljes mértékben reális.


A színészek remekek, de ez Madds Mikkelsen filmje! Egyszerűen zseniális, higgadt, érzelmes és tökéletes alakítás az övé! Szenzációs, hogy mennyire sokoldalú ez az ember!


A vadászat nem az a film, amit szívesen néz az ember, és nem az a film, amit azért néz, mert szórakozni akar. Azért nézi, mert szeret gondolkodni, szereti a kihívást és van véleménye. Winterberg műve pedig minden kétséget kizáróan nyomasztani fog, beszédtémát szolgáltat és rengeteg kérdést tesz föl a nézőnek. Mindezt úgy, hogy teljes mértékben hihető, nem hatásvadász és nem fél olyan témákról beszélni, amiről a többség igen. A bizalom már csak ilyen...

Összegzés:

Színészek: 10/8,5
Zene: -/-
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 81%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése