2013. november 28., csütörtök

2 kaliber kritika



2 kaliber



A buddy cop filmek mintha újra reneszánszukat élnék. Női fronton a Női szerveket zabálta a nép (mondjuk ne értem miért) és a 2 kaliber is ezt a zsánert hivatott erősíteni. Persze jó kérdés, hogy van-e aki szerint ez még újítónak hathat, az igazat megvallva viszont a buddy cop mozik sosem azért voltak jók, mert annyira egyediek. 


Bobby és Stig bűnözők, a kartellnek végeznek néha piszkos ügyeket, esetleg bankokat rabolnak. Jóban vannak, ám mindkettejük beépített ember. Bobby drogellenes, Stig pedig tengerészgyalogos. A poén az egészben, hogy egyikük sem tud a másikról, az igazi szívás viszont akkor jön, amikor valaki olyan bankját rabolják ki, akiét nem kéne!


A 2 kaliber végtelenül egyszerű film. A zsáner sablonjaiból táplálkozik, nem használ túlzottan csavarokat, bár az alapötlet vitán felül frappáns. Ezt ráadásul megfejelik egy elég szép kis bonyodalommal, amiben helyet kap a hadsereg, a rendőrség, a kartell és a CIA is. Senkiben nem lehet megbízni, ami természetesen túszejtéshez, zsaroláshoz, végül pedig leszámoláshoz vezet. Nem nehéz kikövetkeztetni, a dolog mégis működik, elsősorban a két remek főszereplő miatt. Bobby is jó arc, de ő inkább a higgadtabb, az átlagosabb, a hihetőbb jellem. Stig viszont lopja a show-t, poénkodik, halál laza, stílusos, ugyanakkor kemény és kíméletlen. A kettejük közt működő kémia pedig egy olyan elem, amin áll vagy bukik a film, jelen esetben szerencsére áll. Bármeddig el lehetne nézni, amíg ez a két jómadár mindenféle bizarr szituációba keveredik, hogy aztán kivágják magukat valamilyen úton-módon. A tempó ehhez mérten korrekt, nem unatkozunk, kapunk feszültséget, tűzharcokat, bunyót, az ezek közé beépülő párbeszédeket pedig feldobják a remek kis egysorosok és az olyan életbölcsességek, mint: „Ahol jó fánkot kapni ott ne rabolj bankot a közelben” vagy „Légy szelíd, de legyen nálad egy M4-es”. Ezekből remekül látszik, hogy egyáltalán nem veszi magát komolyan a 2 kaliber, ennek ellenére azért belenéztek néhány buta logikátlan dologba, amik azért rontanak az összképen. 


Denzel Washington korrekt, de Mark Wahlbergnek hálásabb feladat és nagyobb kihívás is jutott, egyértelműen viszi a pálmát. Paula Patton szép, de még mindig eszméletlen pocsék színésznő, akinek egy arckifejezése van. A többiek szépen asszisztálnak és hozzák a kötelezőt!


A 2 kaliber egy laza kikapcsolódásnak tökéletes. Vannak hibái, nem is kevés, de zömmel el tudja velünk feledtetni ezeket, hiszen szinte végig szórakoztató mozit látunk. Remek beszólások, pörgő akciók, szerethető főhősök és egy egyszerű, de érdekes alapötlet. Ha valami habkönnyű lazaságra vágysz, ez a két arc garantáltan feldobja az estét. 


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 68%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése