2015. május 28., csütörtök

Titokzatos bőr kritika



Titokzatos bőr


Már vagy 1000 éve meg akartam nézni ezt a filmet, de vagy nem tudtam elérni, vagy mindig akadt más, ami miatt elfeledkeztem róla. Nemrég azonban pótoltam a hiányosságom és huhh…

Briannek 8 éves korában volt néhány olyan napja, amikor kimaradtak órák az életéből. Nem emlékszik semmire, csak a vérző orrára, amikor felébredt. Neil szintén 8 éves, a baseball csapat sztárja. Edzője egy nap elcsábítja, Neil azonban élvezi a helyzetet. Bő 10 évvel később Brian egy magának való aszexuális sráccá válik, akinek az a rögeszméje, hogy kisgyermekként az UFO-k rabolták el. Neil hímringyóként keresi a kenyerét és nem is akar ezen változtatni. A két srác sorsa azonban összefonódik. 


A Titokzatos bőr szinte végig indokolatlanul titokzatos (ha-ha), holott teljesen egyértelmű, hogy miként és hogyan kapcsolódik a két srác élete. Ezért nem kifejezetten értettem mire fel ez a túlzott misztikum. Persze nem válik a film kárára, szimplán felesleges, mert tudjuk mi a helyzet. Az viszont már sokkal érdekesebb, ahogy Gregg Araki rendező bemutatja a gyermekkori traumák fázisait és különféle megnyilvánulásait. A két fiú kvázi ugyanabban a helyzetben van, pszichológiailag mégis teljesen máshogy ütközik ki náluk a következmény. A pláne az egészben, hogy a végeredmény mégis ugyanaz: két elcseszett élet.
A Titokzatos bőr legnagyobb ereje egyértelműen a provokatív jellegében rejlik. Konkrétan egy pedofíliával foglalkozó film sem ment még bele ennyire mélyen a dologba és mutatott meg szinte mindent, ilyen aprólékosan. A Michael című osztrák film, ami esetleg hasonlóan nyomasztó képet ad, de itt már csak a kétfajta nézőpont miatt is más a helyzet. Araki műve vizuálisan is sokkol, noha a kamera soha nem mutatja a legintimebb részeket, a fantáziát viszont nem lehet megvágni, ami bőven elég beteg dolgokat fog velünk láttatni. A Titokzatos bőrnek egyetlen hibája van, a hossza. 105 perc nem sok, de jelen esetben én annak éreztem. Nem unalmas a film, de a tények ismeretében indokolatlanul hosszúra nyúlnak bizonyos részek. Elég lett volna 10 perccel lerövidíteni, máris jobban állnánk. 


Joseph Gordon-Levitt harsány és merész alakításával viszi a filmet, le a kalappal előtte. Brady Corbet jóval visszafogottabb, de a karaktere ezt kívánta meg, ugyanakkor ő is remekül játszik. 


Araki alkotása nem prűdöknek való, persze egy pedofíliáról szóló film alapból nem ajánlható mindenkinek. Roppant kemény és összeszedett mozival állunk szemben, ami kétségtelenül sokáig fog az agyunkban maradni. Aki készen áll rá ne hagyja ki, mert ritka az ennyire bátor és őszinte film. Tehát hasat beszorítani, érkezik a gyomros!

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 74%  

2 megjegyzés:

  1. Na, akkor most én mondom, hogy egy rugóra jár az agyunk: éppen készül egy '10 méltatlanul hanyagolt film' listám, amelyben ez is szerepelni fog :D

    VálaszTörlés