2015. május 2., szombat

Kingsman: A titkos szolgálat kritika



Kingsman: A titkos szolgálat


Ha egy mondattal kéne jellemeznem a Kingsmant, akkor azt mondanám, hogy ez a Halálos iramban kémverziója. Viszont ellentétben az előbb említett sorozattal, ez a film sokkal jobban működik!


Töki egy fiatal srác, akit nem vet szét a pénz, családi gondjai vannak és a törvénnyel is meggyűlt már a baja. Egy rejtélyes idegen, Galahad kihozza a sittről és felkínál neki egy lehetőséget. Vegyen részt egy kiképzésen és legyen Nagy-Britannia elit titkos-ügynökeinek egyike. 


A Kingsman szépen fel van építve. Kapunk egy kis jellemrajzot, megismerjük a főhős hátterét, ugyanakkor a címszereplő ügynökség munkájába is betekintést nyerünk. Kicsit talán túl gyorsan érkezik a kiválasztás, de annyi baj legyen. A cselekmény két szálon zajlik, az egyikben Galahad és a többi Kingsman próbálnak megállítani egy önbíráskodót, a másikban pedig Töki és a többi újonc kiképzése zajlik. Unatkozni tehát nem fogunk, van itt akció, izgalom és feszültség bőven. A pihekönnyű humor is végig átjárja a filmet, noha több poént azért elviseltem volna. Aztán átlépünk az utolsó harmadba és elkezdődik az igazi buli. 

A Kingsman egyszerre önmagára reflektáló, ironikus zsánerparódia, ami zseniálisan tiszteleg a régi, megalomán James Bond filmek előtt, ugyanakkor kellően nyers, modern és szórakoztató ahhoz, hogy minden igényt kielégítsen. A tipikus utolsó másodpercben megmentem a világot nem válik kínossá, az akciójelenet pedig eszméletlen látványosak és intenzívek. A templomi vérengzés komolyan mondom az egyik legzseniálisabb zúzda, amit valaha láttam.
A Halálos iramban referenciát azonban nem véletlenül említettem. Rengeteg a logikátlanság, a lyuk a cselekményben, számos szereplő vagy szituáció kiaknázatlan maradt, amik azért olykor zavartak, itt mégis azon kaptam magam, hogy nem a hibákon agyalok, hanem élvezem a filmet. Ebben pedig nagy szerepe volt annak is, hogy Matthew Vaughn rendező a helyén kezeli a dolgokat és nem veteti magát véresen komolyan.


Egy szó, mint száz, a Kingsman tökéletes kikapcsolódás, ami nem igényel semmiféle agymunkát, viszont olyan beteg, vérgőzös és látványos szórakozásban részesíti a nézőt, hogy a két órás játékidő után már néznénk is a folytatást. Arra pedig a nyakamat teszem, hogy lesz második rész, ami jelen esetben nem is baj. Így kell agyatlan élvezettel levenni a lábáról az embert!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 77%    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése