2015. január 20., kedd

Amerikai mesterlövész (American Sniper) kritika



Amerikai mesterlövész


Az amerikaiak imádják a katonáikat. Hatalmas tisztelet övezi őket, még ha nem Irakban csak a seggüket vakarták akkor is. Chris Kyle azonban az ország hadtörténetének legeredményesebb mesterlövésze, állítása szerint nagyjából 250, a Pentagon szerint 160 emberrel végzett. Ironikus, hogy mégis leszerelése után gyilkolták meg, ráadásul egy másik veterán. A hősi halottért pedig ordít a film.


A történet tehát Kyle körül forog, aki egy igazi texasi redneck (paraszt) és mindig is cowboy szeretett volna lenni. Mégis bevonult, 9/11 után pedig elérkezett az idő, hogy megmutassa mit tud. Első két áldozata rögtön egy nő és egy gyerek, tehát a nagy a hangsúly a moralizáláson. Ahogy telnek a napok, hónapok, évek, úgy lesz Kyle egyre híresebb és rettegettebb ellenségei körében, a család azonban otthon várja. 


Az Amerikai mesterlövészt nem tudom egy álláspont szerint nézni, muszáj két részre osztani. Az első rész, hogy önálló filmként milyen, a második, hogy mennyire tükrözi a valóságot? Felesleges kertelni, egy tipikus mellveregető, patrióta alkotást rendezett Clint Eastwood, amiben Kyle a hős, aki segíti társait és mindig helyesen dönt. A cselekmény sablonos, minden olyan klisét felhasznál, ami ebben a műfajban bevett. A már említett moralitást, a család elhanyagolását, a poszttraumás stresszt és persze a minden felölelő hősiességet. Eastwood bácsi azért nem ma kezdte a szakmát és hiába kiszámítható amit látunk, mégis valahogy sikerült megfognia az embert. 

A felvezetés kicsit érdektelen, de a Közel-keleten játszódó részek egytől egyik remekül kivitelezettek. Ilyenkor van igazán elemében a film, az akciók kemények, a tűzharcok feszültek és két olyan jelenetsor is akad a harcok közt, amik annyira intenzívek lettek, hogy csak pislogtam. A zárás aztán hozza a megszokott mellveregetést, de ezzel semmi gond nincs. 

Lássuk a másik oldalt, a realitást. Nos, abban biztos vagyok, hogy több helyen is felturbózták a sztorit az eladhatóság kedvéért, ami még rendben van. Az is tény, hogy Kyle tiszteletére készült a film, de ez az ember minden volt, csak nem szent, hiába segített veteránokon és hiába szolgálta a hazáját. Mint említettem, egy tipikus texasi paraszt volt, aki lehet, hogy a bajtársait védte, de végtelenül lenézte az ellenséget, szemernyi tisztelet nem volt benne és rendre dicsekedett a „trófeáival”. Nyilván Amerikában ezért a véleményemért meglincselnének, de a tény attól még tény marad. Az Amerikai mesterlövész egy tiszteletadás, ami működik a maga módján, de realitástól messze van.


Bradley Cooper viszi a hátán a filmet, volt már ennél jobb is, de nem lehet rá panaszkodni, hozza, amit kell. Még az akcentust is elég korrektül elsajátította.


Ha a műfajt nézzük, az Amerikai mesterlövész veri A túlélőt, de gyengébb a Bombák földjénnél, a Zero Dark Thirty-nek pedig nagyjából a cipőfűzőjét kötheti meg. Egy kommersz háborús alkotás, ami szépen tiszteleg egy nemzet hőse előtt, még ha ezzel el is ferdíti az igazságot. Ettől függetlenül szó nincs róla, hogy ez egy rossz film lenne, sőt, leköti az embert, az akciók pedig egyenesen kiválóak. Ha amerikai lennék valószínű az egyik kedvenc háborús filmem lenne, de sajnos nem vagyok amerikai.

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 73%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése