2013. december 18., szerda

Kamatylista kritika



Kamatylista



Ez a film is olyan, amilyennek első látásra tűnik. Egyszerű tinivígjáték, aminek a szex, illetve a szüzesség elvesztése áll a központjában. Bár ami igaz az igaz, annyit csavartak a sztorin, hogy ezúttal nem fiúk a főszereplők, hanem leányzók. 


Brandy elvégezte a gimit és még szűz. Szemet vet a helyi szépfiúra és vele akarja csinálni először. Előtte azonban tapasztalatot akar szerezni, ezért összeállítja a kamatylistát, amin lényegében minden pikáns dolog szerepel. Megkezdődik a nyári szünet és a szexvadászat.


A filmnél egy kérdés állt csak fenn: a már említett aprócska csavar tud-e annyit dobni a cselekményen, hogy működőképessé tegye azt? Nos, részben! A nemi szerepek felcserélődése remek ötletnek bizonyult. Bemutatják, hogy a lányok sem olyan ártatlanok, mint ahogy sokszor beállítják magukat, valamint a srácok sem a legmacsóbbak, legyen akármilyen kemény a külső. Szintén sikerrel veszi azt az akadályt a Kamatylista, miszerint a lányoknak sokkal könnyebb f@szt szerezni, mint fordítva. Hiába, a férfiak 90%-a ösztönlény és az is marad. Az pláne poénos, ahogy Brandy kvázi egy házi feladatként tekint az egész tervére, effektíve nem élvez semmit, nincsenek érzelmek, egyszerűen csak csinálja, mert tapasztalatot kell szerezni. Mindez az alapötlet egyáltalán nem rossz, ebben a szerepcserében bőven van potenciál egy szórakoztató filmhez, a Kamatylista mégsem több egy tucatvígjátéknál.
Díjazom, hogy nincs felesleges ömlengés és romantika, de a film végletekben mesél, ostoba és gyakran visszataszító. Nem vagyok az a prűd fajta, de ne mondja már nekem senki, hogy a szarevés vicces! Nem az! A poénok nagyjából 90%-a teljesen hatástalan, mindössze 1-2 alkalommal lehet fel-fel nevetni vagy épp mosolyogni. A cselekmény sablonos és elcsépelt. Apropó, említettem, hogy a film 1993-ban játszódik? Nos, akkor talán még működött volna, ma már sajnos nem.


A bociszemű Aubrey Plaza aranyos, Bill Hader szerethető, Johnny Simmons lúzerkedik, Clark Gregg pedig telitalálat.

A Kamatylista milliószor ellőtt klisékből építkezik, nem vicces és csak a felcserélt alapképlet menti meg attól, hogy ne egy nézhetetlen hulladék legyen. Aki bátor az tehet vele egy próbát, de voltak ennél jobb vígjátékok idén.


Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 47%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése