2013. november 19., kedd

Thor: Sötét világ kritika



Thor: Sötét világ



A Bosszúállók bombasikere után kérdés volt, hogy mit tud kezdeni a Marvel a hatalmas nyomással. Érkeznek az új generációs filmek, amikben talány, hogy elegendő-e a címszereplő hős? Az első nagy teszt a Vasember 3 előtt állt, a film pedig kétségtelenül hatalmas siker lett és minden tekintetben abszolút rendben volt. Thor azonban mégsem akkora húzónév, mint Tony Stark, de a Marvelnek megvan erre is az ütőkártyája, aki Loki névre hallgat. Azt hiszem nem lehet okunk panaszra, a Marvel nem aprózta el!


A kilenc világban béke honol, Thor minden konfliktust elrendezett, mégsem boldog, hisz szíve hölgye, Jane nem lehet az övé. Egy nap azonban valami furcsa dolog történik a lánnyal, a villámisten pedig a segítségére siet. Asgard felé veszik az irányt, ám olyan fenyegetéssel állnak szemben, ami elől nem lehet menekülni: a sötétség közeleg. 


A Thor második részének első fele szépen felvezeti a bonyodalmakat, ügyesen szórakoztat, de egyszerűen kong az ürességtől. Megvan az alapkonfliktus, de borzasztóan súlytalan benne mindenki. Minden csak úgy történik, nincs tét, nincs motiváció, a gonosz jön és pusztítani akar, mint mindig, ez pedig borzasztóan unalmas! Ennél az idegen inváziós alapötletnél is jó lenne végre egy kicsit tovább menni, mert ez még néhány alkalommal működik, de nem fogja a közönség az örökkévalóságig ezt kajálni. Szerencsére azért egy kis változatosság azért akadt, hisz a világok együttállásából született „lyukak” nagyon feldobják, az amúgy egysíkú történetvezetést. A szokásos popcornmozis hibák is előkerülnek, gondolok itt a távolságra (Hogy kerül Thor az egyik pillanatról a másikra arra a helyre ahol Jane van, amikor néhány másodperce még egy metrón volt?), vagy a végletekig leegyszerűsített bagatell szituációkra. Ezekből szerencsére nincs annyira sok, mindenesetre engem zavartak. Eddig azt hihetnénk, hogy a Thor 2 gyenge film lett. Ami nagyjából helytálló, de aztán elérkezik az a bizonyos pont, amikor jön az aduász, azaz Loki.
Hatalmas életet visz a filmbe, a stílusa mindent visz, a poénjai magasan a film legviccesebb jeleneteit szolgáltatják, egyedül az zavart benne, hogy túl jó arc. Azért azt ne felejtsük el, hogy ő negatív karakter, nem kéne belőle ennyire pálforduláson átesett hőst csinálni, hiába akarja azt a közönség. Maradjon az a szerethető gonosz, aki eddig is volt. A Loki érkeztével jött lendület szerencsére a film végéig kitart. A tempó nem apad, izgulni is lehet és remekül keverednek a szolidabb poénos jelenetek a látványközpontú zúzással. A filmvégi csavar teljesen kiszámítható, de mindenki tudja, hogy ennek így kellett történnie. 


A színészek azt hozzák, amit kell, Chris Hemsworth továbbra is jó Thor, Tom Hiddlestone igazi Loki és a többiek is korrekt munkát végeznek, nem rajtuk állt vagy bukott a film.


 A kezdeti aggályok és a kissé semmilyen felvezetés után nagyon szépen belehúzott a Thor: Sötét világ, és a végére összeállt egy nagyon is szórakoztató képregényfilmmé. Az akciók színvonalasak, a poénok meglepően viccesek, a cselekmény pedig minden kiszámíthatósága ellenére is szépen pörög és leköt, a majd két órás játékidő alatt. A stáblista utána jelenet egy újabb főgonoszt hív életre, de az már egy másik történet, amihez talán kevés is lesz a villámisten. Most azonban had élvezze a győzelmét!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése