2013. október 1., kedd

You're next kritika



You’re next



Adam Wingard a modern amerikai horror tehetségesebb rendezői közé tartozik. Ti West-tel és Simon Barrett-tel (mindketten szerepelnek is a filmben) elindítottak egyfajta új hullámot, ami a tavalyi V/H/S-sel kezdődött. Ők hárman azon vannak, hogy a horror ne csak elcsépelt, halott műfaj legyen, hanem friss, újszerű és kemény. Tény, hogy nem válik minden arannyá, amihez hozzáérnek, de becsülendően, tisztességgel próbálkoznak.


Crispian és barátnője Erin, családlátogatásra tartanak, a srác szüleinek házassági évfordulójára. A família apraja-nagyja összegyűlik egy hétvégére, ahol sütögetéssel, nosztalgiával és ismerkedéssel ütik el az időt. Az ominózus éjszakán azonban furcsa állatmaszkos idegenek törnek rájuk és mindenkit holtan akarnak látni. A kezdeti pánik után kiderül, hogy Erinnek van némi tapasztalata a túlélést illetően!


Igen, egy mezei home-invasion horrorral van dolgunk, nagyjából a Hívatlanok stílusában, bár mégis marhaság lenne összehasonlítani a két filmet. A You’re next hangulata sokkal old schoolabb, és a történet is egy picit összetettebb. Az összetettség persze kissé túlzás, hisz a fordulat nagyjából a film első harmadában kitalálható és nem is túl logikus, bár kétségtelenül van benne ráció sajnos. A cselekmény a szokásos horror sablont követi, avagy nagyjából fél órát kel várni, hogy beinduljanak az események, addig többé-kevésbé megismerjük a karaktereket. Ha már a szereplőknél járunk, sajnos itt sincs túl nagy elütés az átlagtól. Szinte mindenki a töltelék, az áldozat szerepét tölti be, egyedül Erin gondolkodik és dolgozik benne a túlélési ösztön. Némi háttérinfót kapunk róla, de kicsit így is túlzó az a spontán vehemencia, amivel a leányzó beleveti magát a betolakodók elleni harcba. Mégsem zavaró, sőt kifejezetten tetszett, hogy használja az eszét, kemény és nem riad vissza semmitől. Az ő harcával új élet költözik a filmbe és az utolsó harmad egy kiváló adok-kapokban csúcsosodik ki. Ezen periódusban a legfeszültebb, legizgalmasabb és persze a legbrutálisabb a You’re next. 

A műfaji besorolást tekintve horrorral állunk szemben, de hivatalosan ez egy horror, thriller, vígjáték. Nos, ez utóbbi titulus nagyon erős túlzás, holott a legfeketébb beteg humor azért garantálja, hogy néhányszor fel-felnevessünk, ettől még a film ízig-vérig horror. Azt azonban el kell ismerni, hogy Wingard kezdi megtalálni a stílusát, amiben a humor egy groteszk fajtáját is megtaláljuk. A horror részeket tekintve el vagyunk látva tisztességgel: ijedezni lehet, de nem nagyon fogjuk magunkat összecsinálni. A vérmennyiség tisztességes, igen „finom” elhalálozásoknak is szemtanúi leszünk! A zárás szintén kissé beteg, de egyáltalán nem meglepő, inkább csak túl gyors.


A színészek a csapnivaló és a középszerű szint között lebegnek, maradjunk annyiban, hogy nem váltják meg a világot. A zene azonban kifejezetten hatásos lett!


Wingard művein egyre jobban érezni a fejlődést (ez a film 2011-es), a stílust, a srác tehetséges, ért a feszültségkeltéshez és közben szórakoztatni is tud. A You’re next egy szimpla home-invasion horror, ami többször logikátlan, a fordulata kiszámítható és a cselekmény sem tartalmaz semmi egetverőt. Ennek ellenére érdemes meglesni, mert Erin harcos karaktere és a velejáró új szintre emelt hangulat és nyomasztás eléri a célját. Várjuk a következő Wingard parát!


Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/6

Végítélet: 61%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése