2013. október 18., péntek

Halálhegy: A Gyatlov-rejtély kritika



Halálhegy: A Gyatlov-rejtély


1959-ben kilenc orosz ember (hat egyetemista és három mérnök) egyszerű sítúrára indult, vezetőjük a 23 éves Igor Dyatlov volt. Egyik állomásuk a Halálhegynek nevezett lejtő volt, ahol egyik este tábort vertek. Néhány hét elteltével sem érkezett hír a fiatalok felől, így keresőcsapatokat küldtek, hogy kiderítsék, mi folyik itt! Az eredmény filmbe illően misztikus: először öt holttestet találtak, méghozzá majd egy kilométerre a sátraktól, ráadásul a sátrakat belülről, késsel vágták fel. Később, miután a vastag hótakaró olvadni kezdett, ráakadtak a maradék négy hullára is. Többjükön csak alsónemű volt, akadt, akinek minden bordája eltört, de külső sérülések nem voltak rajta. Ezen felül egyiküknek hiányzott az orra, egy másiknak pedig a nyelve, valamint néhányukon erős radioaktivitást észleltek.
Az esetről számos teória terjeng, sokan UFÓ-kra gyanakszanak, más a titkos kormánykísérletekre esküszik. A legésszerűbb magyarázatnak a lavina tűnik, vagy esetleg a hegyen élő manysi törzs vadászai ölhették meg a túrázókat. Az viszont biztos, hogy egyik sem ad választ minden kérdésre…


A film természetesen a fent említett esettel foglalkozik, ám napjainkban játszódva. A sztori öt egyetemistáról szól, akik filmet forgatnak a rejtélyről. Interjúkat készítenek és természetesen felmennek arra a bizonyos hegyre is.

Rögtön feltűnhet az Idegleléses felütés, ami nem véletlen. A Halálhegy bőven merít belőle, ami nagyon szembetűnő, de nem feltétlenül rossz dolog. Azt viszont rögtön kiemelném, hogy aki horrort vár, csalódni fog! A bő másfél órás cselekmény kétharmadában semmi nem történik! A legfurcsább az egészben mégis az, hogy a film marha jó! Egyáltalán nem vártam, hogy rám hozzák a frászt mindenféle hatásvadász baromsággal. Biztos sokaknak ez dögunalmas lesz, de a téma iszonyatosan érdekes és teljesen levett a lábamról már maga a túra is, a rekonstrukció. Ilyen, amikor már önmagában az alapötlet, a misztikum lazán elviszi a hátán a filmet és ez itt nagyon jól megnyilvánul. Karaktereink a szokásos tucat jellemek, a főhős, Holly pedig különösen idegesítő volt. A Halálhegy első fele a normális filmes tematikát követi, de elég hamar átmegy found footage moziba, azaz nagyon sok kézi-kamerázás van. Ez nem kifejezetten zavaró, de mint említettem ebben is megmutatkozik az Ideglelésre való hajazás. 

Eddig minden rendben van, de elérkezünk az utolsó 20 perchez, amikor is történik valami olyasmi, amire a horror rajongók vártak. Itt pedig tönkre is vágja a film az addig felépített pátoszát. A borzalmasan meganimált fonnyadt izék behozatala bár a történet szempontjából logikus, én mégis baromságnak tartom. Addig sem volt ijesztő a film, ezzel sem lett az. A sztorit tekintve pedig átmegyünk egy túlbonyolított sci-fi valamibe, ami már annyira más irányba tereli az alaptémát, hogy az taccsra is teszi bonyodalmakat. Sokkal jobb lett volna ebben is az Ideglelést követni és csak sejtetni, hogy mi állhat a háttérben, mert ez így, csak szemöldökfelvonásra és gyakori… "na nemáá"-ra ad okot.   


Most mondhatnám azt, hogy ilyen, amikor egy remek ötletet baltáznak el, de az a helyzet, hogy nem haragszom ennyire a filmre. Tetszett, hogy nem követi (mindenben) a bevett formát, nem akar feleslegesen ijesztgetni, hanem elmesél egy olyan történetet, ami borzasztóan félelmetes és tele van misztikummal, kérdésekkel. Egy olyan történetet, ami gondolkodóba ejt és az arra fogékonyak elkezdenek teóriákat gyártani, hogy mi a franc is volt ez? A baj csak az, hogy a Halálhegy ennél tovább ment és egy ütős mindfuck-kal akart csavarni a sztorin, de sajnos ez fordítva sült el. Ennek ellenére, aki egy igazán érdekes horror/thrillerre vágyik, az nyugodtan vágjon bele! Nem garantálom, hogy be fog jönni, de ezt a túrát kár lenne kihagyni!


Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 63%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése