2013. szeptember 24., kedd

A Föld után kritika



A Föld után



Sokat gondolkoztam azon, hogy M. Night Shyamalan jó rendező-e vagy sem? Hatodik érzék, A sebezhetetlen, Jelek, de még a Falu sem rossz film. Aztán a Lány a vízben óta csak hulladékok jönnek a rendező repertoárjában, már Hollywood sem bízik benne túlzottan. Will Smith azonban összehaverkodott vele és csináltak egy közös filmet. Az eredmény? Shyamalan még lejjebb csúszott…


A Föld lakhatatlanná vált, ezért az emberek új lakhelyet keresnek. Meg is találják, ám az ott élő Ursa nevű szörnyek nem adják meg magukat, sőt a kihalás szélére sodorják fajunkat. Cypher Raige tábornok azonban felveszi velük a harcot, segítségével helyre áll a rend. Cypher forrófejű fia Kitai példaképként tekint apjára, de képtelen megfelelni neki. A tábornok lehetőséget ad a fiúnak, elviszi egy útra, ám a „hajótörést” szenvednek, és a Földön kötnek ki. 


Sci-fi zsáner, utópisztikus jövőképpel, nem rossz alapfelállás, idén láthattunk hasonlót a Feledéstől, de ég és föld a két film. A Föld után történetével nincs nagy gond, sőt az alkotásnak lényegében egy nagy hibája van csak: hogy az ég világon semmi értelme nincs! Minden csak úgy történik! Miért viszi el apuci a fiút az útra? Miért pont most? Mi az, hogy pont a két főszereplő éli túl, miért nem lehetett még valaki, maximum kinyíratják valahogy!? Miért lett olyan a Föld, mint a filmben és miért akar minden egyes nyamvadt állat embert enni? Miért csak az odaútra számoltak ellátmánnyal, a visszaúttal mi van? Miért… áhh, felejtsük el! 

A Föld utánnak nincs lelke, nincs súlya, nincs tétje. A nagy üzenet az lenne, hogy arról papolnak, mi is az a félelem és mihez kezdjünk vele? Cypher okoskodó monológja magvas gondolatokkal kecsegtet, de egyszerűen nem lehet hinni neki annyira steril és semmilyen. Ugyanígy Kitai-ért sem lehet izgulni, a kis önfejű hülyegyerek saját magát sodorja bajba, aztán néz boci szemekkel, hogy érezzünk együtt vele. Az pedig már a röhej csúcsa, amikor egyik pillanatról a másikra megembereli magát és átmegy terminátorba. A film talán legnevetségesebb jelenete. A befejezés szintén csak úgy megtörténik, egyszerűen irritáló, hogy nincs értelme, nincs mondanivalója, tök üres ez a 100 perces valami.
A látvány legalább korrekt, bár a CGI állatok darabos mozgása néhol botrányosan néz ki. Ilyet egy 130 millió dollárba kerülő film egyszerűen nem tehet meg. A Pi élete 10 millióval kevesebből készült, de klasszisokkal szebb volt.


Will Smith borzalmas! Értem, hogy ő kemény és nem ismer félelmet, de egy arccal játssza végig a filmet, ráadásul annyira erőltetett komolysággal, hogy az valami szánalmas. Ezen kívül nem kéne adnia a lovat a fia Jaden alá, mert a kissrác amellett, hogy nagyképű és arrogáns, színésznek is csapnivaló. 


Vannak kellemes pontjai Shyamalan filmjének, a Földdel való ismerkedés kifejezetten tetszett, de egyszerűen ami elromolhat, az itt el is romlik. A karakterek ellenszenvesek, a cselekmény súlytalan, a cél tét nélküli. Nem tudott érdekelni, hogy hőseink túlélik-e vagy sem, annyira sótlan a Föld után. Nem értem, hogy elégedhet meg valaki ennyivel, Shyamalan pedig lassan fontolóra vehetné, a visszavonulását!


Összegzés:

Színészek: 10/4
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 43%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése