2013. augusztus 27., kedd

The Iceman kritika



The Iceman



Richard Kuklinski az olasz-amerikai maffia egyik bérgyilkosa volt a 70-es évektől egészen a 80-as évek közepéig. Állítása szerint több, mint 200 embert ölt meg, legtöbbjüket a haláluk után lefagyasztotta, így ragadt rá az Iceman gúnynév. 1986-ban fogták el és kétszeres életfogytiglanra ítéleték. 2006-ban, 70 éves korában halt meg a börtönben, pont azelőtt, hogy tanúskodott volna egy maffiavezér ellen. Egyes spekulációk szerint megmérgezték. 


A cselekmény nem mutatja be a konkrét életutat, utalásokat kapunk csak, hogy milyen élete is volt antihősünknek, mitől lett ilyen emberré! A fonalat nagyjából ott vesszük fel, amikor Kuklinski elkezd dolgozni a maffiának és egycsapásra megváltozik az élete. Tehetős lesz, élvezi az életet, családot alapít, de ugyanolyan jéghideg gyilkos, mint amilyen mindig is volt. Erről rögtön az első jelenetben megbizonyosodunk, amikor is egyből megismerjük a jégember kettős énjét. Az egyik pillanatban leendő feleségének bókol, a másikban pedig elvágja egy ember torkát, amiért az beszólt neki. 


A történetvezetés a zsáner sablonjaiból táplálkozik, azaz szemlélteti a felemelkedést és a bukást egyaránt. Szerencsére nem csak ennyiből áll a film, a köztes események abszolút lekötik a figyelmet, kapunk izgalmat, drámát, ármánykodást és persze rengeteg gyilkosságot. Kuklinski pedig végig ugyanolyan kimért, kíméletlen és érzelemmentes, noha mentálisan közel sem egészséges. Kissé paranoiás és dühkezelési gondokkal küzd. A film próbál hiteles lenni, természetesen akadnak fiktív részei, de a valóságból is emel át temérdek dolgot (pl: az imádkozós gyilkosság). Ami kicsit furcsának tűnhet, hogy Ariel Vromen rendező mintha nem tudta volna eldönteni, hogy milyen embernek állítsa be Kuklinskit. Családját szerető apaként és férjként, aki egyszerűen csak rossz hivatást választott, vagy érzelmek nélküli gyilkológépként? Épp ezért mindkét formulát bevetette, amivel nincs baj, hisz ha megnézzük, mindkettőnek van alapja. A jégember rossz családból származott, szülei folyton verték, egyik bátyját konkrétan halálra verte az apja. A másik bátyja pedig életfogytiglant kapott egy 12 éves lány megerőszakolásáért és megöléséért. Ez azonban a filmből csak nyomokban derül ki, Vromen mégis szánalmat akar kelteni a nézőben. Hogy ez mennyire működik az már inkább emberfüggő. 


Michael Shannon régóta nagy kedvenc, most újfent bizonyította, hogy zseniális színész. Legtöbbször faarccal játszik, de még azt is olyan hitelességgel, hogy az csuklóból Oscar jelölést érdemelne. Chris Evanst jó volt ilyen szerepben látni, Winona Ryder jól hozza a feleséget, Ray Liotta pedig lazán nyomja a gengsztert.


A The Iceman tipikus zsánerfilm, de annak kiváló. Minden megvan benne, amitől ez a stílus működik. Megkockáztatom még néztem volna Kuklinski életét, de a spontán befejezés mégis jót tett az egész műnek. Kemény, hatásos és borzasztó hangulatos mozi ez, ami alapjáraton is eléri célját, de Michael Shannon akkorát dob az összképen, hogy egy életre megjegyezzük, ki is az a jégember!


Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 74%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése