2013. augusztus 24., szombat

Teddy mackó (Teddy bear) kritika



Teddy mackó



Mads Matthiesen a 2007-es Dennis című rövidfilmjét álmodta egész estés mozivá ezzel a produkcióval. Az alap remek volt, itt egy kicsit változtattak az összképen és a komorság helyét sokkal inkább a tehetetlenség vette át. Nem biztos, hogy jó csere volt, de azt semmiképp se lehet felróni, hogy ne lenne életszagú a film.


Dennis 38 éves testépítő. Az anyjával él, szociális kapcsolatai nincsenek, a konditeremben érzi jól magát, ott igazán önmaga lehet. A nagybátyja esküvőjén megismerkedik annak thaiföldi feleségével és az ifjú pár ajánlatot tesz Dennisnek. Ruccanjon ki egy kicsit Thaiföldre, ott biztos talál magának barátnőt. Hősünk változtatni akar életén, így belemegy a dologba.


A Teddy mackó nem könnyű eset. A film borzasztóan visszafogott, kerüli a nagyjeleneteket, szemernyi hatásvadászat sincs benne. Ez az ultrarealista ábrázolásmód nem válik a tempó javára és holott egyáltalán nem unatkoztam, azért dramaturgiailag egy kicsivel több izgalmat elviseltem volna. Dennis karaktere szintén nehéz dió. Amennyire fejlett fizikálisan, annyira gyermeteg lelkileg. Ez természetesen kínos jelenetekhez vezet és egy idő után már frusztráló a főhős viselkedése. Néha legszívesebben ráüvöltöttem volna, hogy „nem lehetsz ennyire szerencsétlen, te mamlasz”! Bármennyire is hihetetlen, ez mégis erény, mintsem hátrány. Dennis mélasága nélkül a filmnek semmi értelme nem lenne, ez az antiszociális viselkedés elengedhetetlen ahhoz, hogy átélhető legyen Matthiesen műve. A zárásra aztán kicsit átmegyünk hollywoodiba, bár az igazat megvallva ez a befejezés sokkal jobban illik az egész estés változathoz. A hollywoodit pedig természetesen nem kell rosszként felfogni, szó nincs giccsről, egyszerűen csak megtörténik az, amire másfél órán át várunk!


Kim Kold tökéletes a szerepben! Lényegében csak bambán kell néznie, de valahogy jól áll neki, pazarul eléri a címben visszaköszönő mackó hatást. Elsebeth Steentoft hideg és visszataszító, pont emiatt remek az alakítása.


A Teddy mackó egy minimalista dráma egy olyan emberről, aki képtelen elszakadni az anyjától és borzasztóan nehezen létesít kapcsolatot, főleg a nőkkel. Nem könnyű film ez, hisz lassú folyású és olykor bosszantó dolgok zajlanak a vásznon, de ilyen az élet. Dennis története pedig olyan, mintha maga az élet írta volna.


Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 71%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése