2013. augusztus 22., csütörtök

Mud kritika



Mud



Jeff Nichols rendező mindössze 34 éves, de olyan egyedi látásmóddal, stílussal és mesélőkével rendelkezik, amivel csak a legnagyobbak bírnak. Legutóbb a Take Shelterrel nyűgözött le, most a Muddal mutatta meg újfent, hogy mekkora király!


Ellis és Neckbone két 14 éves kamasz, akik dél-Texasban élnek. Elvannak a saját kis világunkban, szeretnek új dolgokat felfedezni. Egy nap a közeli szigeten találnak egy kishajót, és egyből ki is sajátítják maguknak. A ladiknak azonban már van lakója, egy Mud nevű fickó. Segítséget kér a srácoktól, hogy újra együtt lehessen szerelmével. Később kiderül, hogy Mud bűnöző és fejvadászok elől menekül, de a srácok kiállnak mellette és támogatják tervét.


A Mud sokféle stílust ötvöz magában. Egyszerre gyerekfilm (a maga módján), egyszerre krimi és romantikus dráma. A nagy igazság pedig az, hogy ezeket a műfajokat úgy gyúrja össze egy eleggyé, hogy nekünk fel sem tűnik. Ami rögtön megfog minket az a lepukkadt déli hangulat. A srácok tipikusan olyan helyen élnek, ahol az emberek nem géniuszok, szakadt farmerban, mocskos ingben járnak és flegmán beszélnek. Ez az atmoszféra annyira ütős köntösbe bújtatja rögtön a film elején az egész alapkoncepciót, hogy a zárásig nem szabadulunk a hatás alól. A cselekményvezetés lassú, a több mint két órás játékidő talán túl hosszú, de ha egy perccel is rövidebb lett volna, már nem lenne ekkora hatása. Ráadásul bőven van tartalom a filmben. Ellis karaktere briliáns, igazi naiv kölyök, ami a szívén, a száján. Egyszerre megy át családi traumán (szülők válása), tapasztalja meg a szerelmet és tesz szert új, ám veszélyes barátra. A Mudban zseniálisan működnek az érzelmek. A történet nem váltja meg a világot, láthattunk már ehhez hasonló felállást, de ez az egyszerre véresen komoly, mégis ártatlan és szenvedélyes cél, amiért a srácok küzdenek, borzasztó erővel ruházza fel Nichols művét. Az utolsó fél óra pedig kegyetlenül felpörög és három olyan szegmenssel is találkozunk, ahol Nichols megálljt parancsolhatott volna és befejezhette volna a filmet. Végül egy egyszerűbb módot választott, amivel én nem voltam teljesen kibékülve, de egy-fene, ezen ne múljon semmi.


Matthew McConaughey akkorát ugrott azon a bizonyos ranglétrán, hogy ihaj! Fantasztikusat alakít, le a kalappal előtte ismét! Még nagyobb meglepetés a két gyerekszínész Ty Sheridan és Jacob Lofland! Nemhogy nem idegesítettek, egyenesen jobbá tették a filmet, ami iszonyú ritka ebben a korosztályban. Reese Witherspoon korrekt, Michael Shannont pedig remek volt újra látni.


Aki minőségi szórakozásra vágyik, mindenképp lesse meg Jeff Nichols új filmjét! A koszos déli hangulat, a zseniális műfajkeveredés, a változatos és piszkosul érzelmes összkép mind olyan tényezők, amik garantálják, hogy sokáig emlékezzünk erre a fehér inges fickóra, aki csak egy kis szívességet kért tőlünk.  


Összegzés:

Színészek: 10/8,5
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése