2013. augusztus 2., péntek

A bűn éjszakája kritika



A bűn éjszakája



Megint egy olyan film, amiben adott a marha jó alapötlet, de a megvalósítás leredukálódik a középszernél. Miért van az, ha egy kis kreativitás is van Hollywoodban, azt sem tudják kiaknázni? Persze tisztelet a kivételeknek, de mai alanyunk nem ezt a tábort erősíti. 


A közeljövő Amerikájában a bűnözési ráta minimálisra csökken, a munkanélküliség elenyésző, mindezt a tisztogatás éjszakájának köszönhetően. Adott az évben egy nap, amikor 12 órán keresztül legális minden bűncselekmény. A Sandin család tehetős, így remek biztonsági rendszerüknek köszönhetően elbarikádozzák magukat az estére. A gondok akkor kezdődnek, amikor egyikük beenged egy menekülőt a házba, az üldözők azonban elégtételt követelnek. Elkezdődik a macska-egér játék. 


Az alapkoncepció ötletesen hangzik, de gondoljunk bele kicsit jobban! A bűncselekmények száma alacsony, de van az évben egy nap, amikor lehet bármit csinálni. Mégis hány gyilkosság, betörés, erőszaktevés vagy testi sértés történhet ennyi idő alatt? Sok, ráadásul mindez büntetlenül! Most akkor hol ebben a logika? Vagy a fogyasztói társadalom végletekig való elbutulását hivatott prezentálni a film? Megjegyzem iszonyatosan lehet érezni rajta az Amerika ellenességet. 


 No, de ugorjunk! Az egész hajcihőből mi nézők lényegében semmit sem látunk, hisz a cselekmény egy házra redukálódik. A bűn éjszakája első fele kifejezetten jól sikerült. Minimális felvezetés, megismerjük a családot, jön az éjszaka és kezdődik a bonyodalom. A film egészen addig működik remekül, amíg a „tisztogatók” be nem jutnak a házba. Már az nevetségesen röhejes, ahogy „feltörik” az addig hiperbiztosnak hitt védelmi rendszert, az igazi fejetlenség pedig csak ez után, az utolsó harmadban szabadul el. Érkezik egy újabb csapat, akiknek a motivációja annyira szánalmasan debil, hogy ennél még a Barátok köztben is ütősebb a forgatókönyv. A szereplők pedig egyszer csak eltűnnek, majd felbukkannak, mindez teljesen illogikusan mégis kiszámíthatóan történik. A zárás pedig elvágja szépen a sztorit, csak épp semmit nem magyaráz meg! Vége az éjszakának és minden oké? Ne röhögtessenek már!

A színészek teljesen átlagosak, Ethan Hawke és Lena Headey játékát lehet valamelyest kiemelni, de nyilván nem itt hozzák életük formáját.


A bűn éjszakája remekül működik néhány fronton. Vannak olyan periódusai, amikor kifejezetten feszült, nyomasztó, sőt akár ijesztő is tud lenni. A bejáratott kliséket használja, de képes izgalmas lenni. Mégis sok-sok helyen megbicsaklik az összkép. Egyszerre akar mély, társadalomkritikus szociodráma és „home invasion” thriller lenni. Ez utóbbi jobban működne neki, ha nem lenne teljesen logikátlan, összecsapott és buta. Akit érdekel, egy próbát megér, talán másnak jobban bejön, de vannak a zsáneren belül jobb alkotások is.   


Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/5,5
Kategórián belül: 10/5,5

Végítélet: 56%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése