2013. július 26., péntek

Polisse kritika



Polisse



Teljesen véletlenül akadtam rá erre a 2011-es francia filmre, de felkeltette az érdeklődésem. Kemény témákat boncolgat, olyan morális kérdéseket feszeget természetesen, amiket kimondani is félünk. Elvégre milyen világot élünk, amikor már a gyerekélet sem szent!?


A rendőrség gyermekvédelmi osztagának mindennapjait kísérjük figyelemmel. Adott a csapat, akik együtt küzdenek az erőszaktevők, pedofilok és egyéb bűnözők ellen, mindemellett ők is emberek, saját élettel, problémákkal. Sok ehhez hasonló alapszituációval volt dolgunk, ez most mégis kicsit más. 


Az egész koncepció olyan, mintha egy sorozatot néznénk. Megismerjük a karaktereket, betekintést nyerünk a magánéletükbe, munkájukba. Nincs konkrét történet, epizódokat látunk, szegmenseket, egy olyan sztorit, ami egyszer véget ér, de soha nem zárul le. Karaktereink érdekesek, könnyen azonosulhatunk velük, van aki szimpatikus, más kevésbé. Egy-egy szereplővel kicsit túl sokat foglalkozunk, de a kontraszt nagyjából megvan. 

A Polisse igazi ereje a stílusában rejlik. Az egész mű olyan, mintha dokumentumfilmet néznénk, elképesztően hiteles és magával ragadó. A munka kegyetlen és keményebbnél keményebb ügyekbe botlunk. Van olyan anya, aki esti mese helyett orálisan kielégíti kisfiát, de találkozunk 14 éves szajhával vagy gyermekrabló nővel is. Az egész cselekmény egy érzelmi hullámvasút! A legjobb példa erre az a jelenetsor, amikor az egyik pillanatban egy halott koraszülöttet tesznek egy hűtőtáskába a következőben pedig már egy vidám szülinapi party-n találjuk magunkat. A legbrutálisabb pedig az, hogy érezzük a hatásvadászatot, mégis minden egyes perce hiteles a filmnek. Szintén nem elhanyagolható, hogy a két órás játékidő ellenére a film cseppet sem unalmas, sőt, rendkívül sebes tempót diktál. Ez mondjuk indokolt is, hisz rengeteg fontos karaktert vonultat fel, kis híján pedig ebbe bukik bele. A zárás erre a legjobb példa, ami kétségtelenül sokkol, de kissé indokolatlan és nagy hiányérzetet hagy maga után.


Ki kell emelnem a színészi játékok, mert az valami elképesztően jó. A már említett hitelesség fele ennyire nem működne, ha a színészek nem játszanának ennyire zseniálisan. Emelem kalapom!


Nem szokványos zsarufilm a Polisse, nem szokványos témákkal és kivitelezéssel. Merész, kemény és magával ragadó alkotás ez kiváló karakterábrázolással, mély érzelmekkel és remek tempóval. Az egyetlen baja, hogy kicsit túl sokat akar, emiatt kissé szétszórt hatást kelt, de ez ne ijesszen el senkit. Ha elkap a piszkosul autentikus atmoszféra, könnyen a padlóról szedhetjük fel magunkat az epilógus után!


Összegzés:

Színészek: 10/9
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 77%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése