2013. március 29., péntek

Gengszterosztag




Ruben Fleischer a kiváló Zombielanddel bizonyította, hogy tehetséges, így a következő project amibe belevághatott, egy nagyobb volumenű gengszterfilm (a 30 perc vagy annyi se, sem volt rossz, de közel sem mozgott a Zombieland szintjén). Fleischer nem vallott kudarcot, mindössze az első filmjében látott biztos kéz és a stílus hiányzott valami egészen kiválóhoz.



Mickey Cohen, a feltörekvő gengszter uralma alá készül hajtani Los Angelest. Kaszinók, szállodák, bordélyházak tulajdonosa, hatalmas befolyással bír, és aki szembeszegül vele, azt eltiporja. Parker rendőrfőnök egy különleges osztagot szervez, akiknek feladata tönkretenni Cohen birodalmát és megtisztítani az angyalok városát.
randi


Nagyon vártam a Gengszterosztagot! Nem mondom, hogy reménykedtem benne, hogy egy új klasszikus születik, de voltak elvárásaim. Ehhez képest az egyik szemem sír, a másik nevet. Ki is fejtem, hogy miért!

A történet pofonegyszerű, milliószor láttuk már akár ebben a műfajban is. Nincs vele probléma, a zsánernek tökéletesen megfelel. Azzal viszont kevésbé vagyok kibékülve, hogy a cselekményt nem sikerült elfordítani a sablonosság irányából. Teljesen kikövetkeztethető mikor-mi fog történni és kivel! A szűk két órás játékidő hipp-hopp elrepül, a Gengszterosztag iszonyú szórakoztató, de pont emiatt a sablonosság miatt a tetteknek, következményeknek nincs súlya, a drámainak szánt jeleneteknek nincs mélysége, nem különösebben érintik meg az embert, a figyelmet sokkal inkább az erőszak tartja fenn. A karakterek közül a két őrmester van leginkább kidolgozva, a többiek (még Cohen is), csak úgy elvannak, nincs bennük erő, nincsenek kibontva tisztességesen. Nem azt mondom, hogy Tarantino szintű összetettségekbe menjünk bele, de ennél több kell!

Természetesen nem csak hibái vannak a filmnek, hisz mint említettem, piszok szórakoztató. Hiába kiszámítható, szinte végig pörög, az akciók ütnek és a negyvenes évek hangulatát is sikerült többé-kevésbé visszahozni.
szemben


Josh Brolin a keményen nézésen kívül nem sokmindent csinál, de karaktere nem is kívánja meg. Ryan Gosling természetesen a legüdébb színfolt, lubickol a szépfiú szerepében, de ha kell a Drive-ban látott szociopata énjét is megvillantja. Lehet köveket dobálni, de Sean Penn alakítása nekem sok volt. Borzasztóan gyengén nyúlja Tony Montanát, holott egy köpcös zsidó gengsztert kellett volna életre keltenie. Szó se róla szépen átszellemült, de rossz szerepbe.



Minden sárdobálás és bosszankodás után sincs szívem lehúzni a filmet, mert a célját elérte. Az a saját problémám, hogy valami összetettebb és mélyebb alkotást vártam. Ízekre lehetne szedni a Gengszterosztagot, de szerencsére van benne annyi erő, hogy efelől el lehet tekinteni. Erre szokták mondani, hogy tisztességes iparosmunka. Hogy elég-e ennyi? Egy egyszeri moziélményhez, igen. Hogy sokáig emlékezzünk a rá, nem!


Összegzés:


Színészek: 10/7

Zene: 10/7

Kategórián belül: 10/6,5


Végítélet: 68%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése