2014. március 18., kedd

Open Grave kritika



Open Grave



Gonzalo López-Gallego legutóbb a nem túl acélos Apollo 18-at szállította nekünk horror fronton, így nem fűztem nagy reményeket az Open Grave felé. Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy a spanyol úriember továbbra sem jó rendező, pedig a lehetőség most is adott volt.


Jonah egy hullákkal teli gödörben tér magához és nem emlékszik még a nevére sem. Egy nő kiszabadítja a tömegsírból és egy közeli házban kötnek ki, ahol néhány ember már elbarikádozta magát. Ők sem tudják kik és mit keresnek ott, ahol!


Szeretem az ilyen témájú filmeket, ahol a szereplőkkel együtt kell megfejtenünk a rejtélyt. Lehet számítani a fordulatra, teóriákat gyártani, ez pedig már fél siker, hisz a figyelmet is képes végig fenn tartani. Ez az Open Grave-nél sincs másképp, remekül indul a film. Fogalmunk nincs miről van szó, senkiben sem bízunk, csak minél gyorsabban rá akarunk jönni mi folyik itt. Ez a fajta idegőrlő játék pedig kiválóan működik. A feszültség, a tempó és a hangulat is egyben van, aztán a cselekmény felénél kezd összeállni a kép és egyre több információt tudunk meg. A komplett sztori érdekes, remekül ki van találva, bár őszintén szólva kicsit mást vártam. Ennek ellenére meglepett, a megoldás egy újfajta távlatból mutatott be egy zsánert, aminek a nevét nem árulom el, mivel pont ez a lényeg. 

Szóval a jó sztori adott, a film mégis elhasal. Ez pedig a rendező úr hibája, aki egyszerűen nem dirigál biztos kézzel. Egyes jelenetek következetlenek, illogikusak, olykor „csak úgy” megfeledkezünk valakiről, hogy aztán a következő snittben újra visszatérjen és így tovább. Ilyen kaliberű hibákat nem lehet elkövetni! Pláne bosszantó, ha a film egyébként jó lenne, de ilyen amatőr dolgokon siklik el. Az Open Grave pedig hiába hangulatos alkotás, Gallego nem képes élettel megtölteni, az eseményeknek nincs elég súlyuk ahhoz, hogy a képek maradandó élményt nyújtsanak. 


A színészek hozzák amit kell, Sharlto Copley egyértelműen viszi a prímet, de még így is jobban szerettük a District 9-ban vagy akár az Elysiumban is. 


Kicsit bosszantó belegondolni, hogy mi lett volna, ha egy ügyesebb rendező kapja az Open Grave-et, de azért így sem olyan rossz a helyzet. A misztikum, a történet és a feszültség a helyén van, csak pont a lényeget, azaz a megoldást nem sikerül úgy prezentálni, ahogy kéne. Az alapötlet remek, csak ne lennének azok az apró hibák, amik megtöltik az a bizonyos nyitott sírt… kár.

Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 61%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése