2015. június 15., hétfő

Trónok harca 5. évad 10. rész - Évadzáró



Trónok harca – Évadzáró


Ismét vége egy évadnak, úgyhogy várhatunk szűk egy évet mire visszatérhetünk Westerosba. Igen eseménydús záráson vagyunk túl, lássuk mi történt.

Jorah és Daario elindulnak megkeresni Dany-t, míg Tyrion a városban marad irányítani. Arya elkövet egy nagy hibát, amiért súlyos árat fizet. Stannis összecsap a Boltonokkal. Cersei vezekel a bűneiért és visszatér az őt megillető posztra. Jamie és Myrcella hazatérnek. Jont mindenki utálja a falon.


Na, akkor jöjjön a spoileres duma:
Dany természetesen megint idióta és az előző részben nagy keményen elrepült, de a következményekkel nem számolt. Nem is értem minek oda ő, Mereen 1000-szer jobban jár Tyrionnal, annak pedig pláne örülök, hogy Varys is visszatért. Stanniséket jól szétcsapták, a vörös ribanc pedig csak nem tud megrohadni, bár van egy olyan érzésem, hogy okkal van életben. Theon végre kiállt magáért és megszöknek Sansával. Ez így érdekes lesz, kíváncsian várom, hogy találkoznak-e Brienne-el és persze, hogy mi lesz erre Ramsay reakciója. Myrcella halála borítékolható volt, csak szegény Jamie-t sajnálom, de biztos nem lesz jó kedve a közeljövőben.
Térjünk át a húzósabb részekre. Arya jelenete nagyon durván odacsapott. Brutálisan felkoncolta Merynt, de ideje is volt. A büntetéséről tudtam, ettől függetlenül korrektül kivitelezték. Cersei vezeklése a sorozat egyik legkényelmetlenebb szegmense volt, ami egy olyan ember iránt is szánalmat ébreszt, aki az egész királyság egyik legellenszenvesebb rohadékja. Azt mondjuk el sem merem képzelni mit fog művelni a vallásos köcsögökkel a következő évadban. A Hegy visszatérése slusszpoénként még eléggé ütött. Végül pedig itt az ominózus Jon szál. Sajnos ez se lepett meg, de azért elég durva kis jelenet volt, a szarházi Olly pedig egyértelmű, hogy bevisz egy kegyelemdöfést. Ettől függetlenül Jon túl fogja élni ebben biztos vagyok, túl komoly és mérvadó karakterré nőtte ki magát ahhoz, hogy meghaljon.
Spoiler vége!


Szóval izgalmas, tartalmas és kemény évadzárót rittyentettek itt össze nekünk. Tipikusan olyan részt, ami után epekedve várhatunk egy évet.

Maga az évad ismét elég vegyesre sikeredett. Voltak gyengusabb részek, de a szezon második fele azért elég szépen odavert, pláne az utolsó 3 rész. Mindent egybevetve sok még az időhúzás és kevés a nívós, ténylegesen a cselekményt előrelendítő történés, de egy abszolút jó évadon vagyunk túl, amiben végre láttunk Másokat, sárkányokat, drasztikus változásokat és persze a szokásos Trónok harca dolgokat. Messze van még jövő április…
Rész: 10/9
Évad: 10/8,5  

2 megjegyzés:

  1. Kit nyilatkozott már Jon-nak ennyi volt. Még mindig GoT bármennyire "fontos" szerepe is volt meghalhat. És bármennyire is rühellem Cerseit konkrétan megsajnáltam a séta végére. Hatásos jelenet volt (y)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam én is, de az egy dolog, hogy mit nyilatkozott, ha hivatalosan is bejelentik, akkor hiszem el. Pláne annak fényében, hogy az új könyv még ki sem jött.
      Cersei-t én is sajnáltam, de csak addig, míg vissza nem ért a várba:P

      Törlés